Volledig scherm

Project in Oosterhout: Participatiebaan haalt mensen uit de uitkering

OOSTERHOUT - Acht mensen met een uitkering hebben deze week een baan gekregen bij het sociale werkbedrijf Wava/!GO in Oosterhout. Het is de eerste groep mensen met 'een afstand tot de arbeidsmarkt' die een zogeheten participatiebaan heeft bemachtigd.

'Bemachtigd' is niet overdreven, want om in aanmerking te komen voor een contract dienen de werkzoekenden, afkomstig uit de zes Dongemondgemeenten, eerst een voortraject te doorlopen en een diploma te halen.

Sinds de invoering van de Participatiewet is een leerwerktraject met opleiding een onderdeel van de nieuwe aanpak om mensen uit de uitkering zo snel mogelijk te laten doorstromen naar werk en de arbeidsmarkt.

Wava-directeur Egbert Lichtenberg is formeel gezien werkgever. Lichtenberg: "Als werkgever wil ik van tevoren weten of iemand wil en kan werken. Daarom volgen de mensen eerst een traject en een opleiding. In dit geval gaat het om een schoonmaakopleiding. Alle acht hebben hun diploma gehaald. Vervolgens hebben ze bij !GO voor mensenwerk een contract gekregen. Het zijn eerst tijdelijke contracten, want waar het mogelijk is, is het de bedoeling dat de mensen na een tijd doorstromen naar het bedrijfsleven."

Lichtenberg is positief over de aanpak. "We hebben hierdoor meer mogelijkheden om mensen aan werk en een baan te helpen. Werkgevers kunnen een deel van het loon vergoed krijgen als ze iemand van ons aannemen."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.