Volledig scherm
Op het terrein van Twins in Oosterhout doen tot vrijdag ruim honderd kinderen mee aan een internationaal toernooi. © René Schotanus

Proeven van Amerikaanse baseball-sfeer bij Twins

OOSTERHOUT - De vijfde editie van The Battle at the Castle is gisteren op het terrein van Twins Sporting Club aan de Kasteeldreef van start gegaan. Deze wedstrijden voor jeugdhonkbal duren tot en met vrijdag. Het toernooi heeft inmiddels een vaste plaats binnen het Europese jeugdhonkbal verworven. Er doen 108 jeugdinternationals aan mee.

De deelnemers zijn verdeeld over twee leeftijdscategorieën van 12U en 14U. ,,Er wordt op hoog niveau gespeeld. Ook het Nederlands team dat in Oostenrijk aan het Europees kampioenschap deelneemt levert spelers", vertelt Paul Bun. Hij organiseert het toernooi samen met Ralph van Gool en Bart van Gils. Bun: ,,Daarnaast hebben we vrijwilligers om te scheidsrechteren, te roepen, te scoren, de catering te regelen en de velden in topconditie te houden. We proberen de kinderen in de watten te leggen en hen een everyday baseball-ervaring te geven."

Droom

De deelnemers komen uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot Brittannië, Estland, Verenigde Staten, Italië en Oostenrijk. Bun: ,,De spelers hebben de droom ooit professioneel honkballer te worden in de Verenigde Staten. Die sportwereld proberen we een beetje na te bootsen."

Dat lukt. Er heerst een typisch Amerikaans baseballsfeertje, alleen al door de outfits van de spelers bestaande uit witte broeken, zwarte kniekousen, het teamshirt, de baseballpet en uiteraard de vanghandschoen.

Het terrein is omzoomd met de logo's van de deelnemende teams met namen variërend van Bombers, Dragons tot Vikings. Bun: ,,De kinderen schrijven zich individueel in. De coaches van de teams kiezen wie er in hun team spelen."

Let's go

Er zijn hamburgers en baseballshirts te koop. Op de achtergrond klinkt Ring of Fire van Johnny Cash. Om 12.00 uur openen de Admirals en de Falcons het toernooi met de eerste wedstrijd. Bij elke homerun stijgt er een luid applaus op vanuit het publiek. De wedstrijd valt even stil wanneer een bal frontaal op de knie van een speler terechtkomt. Zijn teamgenoot Tygo Rojer uit Breda maakt van de gelegenheid gebruik het vangen van ballen te oefenen. Op de reservebank klinkt om de haverklap de yell Let's go Admirals!

,,Ik vind het fijn hier te zijn. De Amerikanen zijn ermee opgegroeid, maar Europese spelers hebben ook veel talent", zegt de coach. De eerste wedstrijddag zit erop. Nog vijf dagen te gaan. Naast The Battle at the Castle is er op het terrein een BATC Softbal toernooi. Ook zijn er wedstrijden van de Collegiate Baseball League Europe. Bun: ,,Wij nodigen iedereen uit de komende dagen bij ons de echte Amerikaanse baseball-sfeer te komen proeven."

BN DeStem nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement