Volledig scherm
De Oosterhoutse Klappeijstraat. © Edwin Wiekens/Pix4Profs

Proef met buitenbars in Oosterhout verlengd

OOSTERHOUT - Het toestaan van buitenbars in de Klappeijstraat tijdens Koningsdag is goed bevallen. Toch wil het Oosterhoutse gemeentebestuur nog wat meer ervaringen opdoen. Daarom wordt de proef verlengd; maart volgend jaar kijkt de gemeente of buitentaps permanent worden toegestaan in de uitgaansstraat. 

De buitentaps zijn al jaren een heikel punt in Oosterhout. Ondernemers in die straat zien volop mogelijkheden, maar ex-burgemeester Stefan Huisman wilde er niet aan. De veiligheid zou in het geding komen, beargumenteerde Huisman op basis van adviezen van hulpdiensten. Burgemeester Marcel Fränzel stelde in februari, na vragen van VVD, voor een proef te houden met Koningsnacht. 

Levendig en veilig

Samen met de veiligheidsdiensten en ondernemers in de straat keek de gemeente waar wel en geen buitenbars passen. Zo bleek het gedeelte ter hoogte van café Binnen en het Five Stars Casino te smal. Het gemeentebestuur: ,,Het gekozen maatwerk bleek op Koningsdag een levendige maar ook veilige invulling van de straat op te leveren." 

Het college wil nu testen hoe het eraan toegaat op andere drukke momenten, zoals de kermis, oud en nieuw en carnaval. Terecht, zegt horecawoordvoerder Dré de Jong. ,,Het is ook wat wij hebben voorgesteld. Elk evenement is anders. En je kunt beter wat verder toetsen; dat er straks een gedegen besluit ligt. Niet iets wat later wordt teruggedraaid. Al hebben wij er nog steeds alle vertrouwen in dat de buitenbars passen in de straat.''