Rob Huijben overhandigt de kandidatenlijst van zijn partij PRO Dongen aan burgemeester Marina Starmans.
Volledig scherm
Rob Huijben overhandigt de kandidatenlijst van zijn partij PRO Dongen aan burgemeester Marina Starmans. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

PRO Dongen van Rob Huijben doet
mee aan gemeenteraadsverkiezingen

DONGEN - PRO Dongen, de nieuwe partij van Rob Huijben, doet definitief mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Vanochtend overhandigde Huijben, samen met de andere partijen die meedoen, de kandidatenlijst van zijn partij aan de Dongense burgemeester Marina Starmans. 

Dat heeft het nodige zweet gekost, laat Huijben weten. ,,Ik had drie weken de tijd om aan alle eisen die aan een partij worden gesteld, te voldoen. PRO Dongen is pas sinds 16 januari actief, maar dat was te laat om de partij onder die naam in te schrijven bij het Centraal Stembureau. Ik sta wel op de kieslijst, alleen onder een blanco naam. Maar word ik herkozen, dan ga ik die naam wél gebruiken."

Afgesplitst

Met PRO Dongen heeft Huijben zich als gemeenteraadslid afgesplitst van de CDA-fractie in Dongen. De reden is gevoeglijk bekend: Rob Huijben wordt verdacht van het doen van valse aangifte van bedreiging. Hij moet komend voorjaar voor de rechter verschijnen. Zijn positie binnen de CDA-fractie werd uiteindelijk als onhoudbaar gezien, maar hij weigerde zijn zetel op te geven en richtte een eigen partij op: PRO Dongen. 

Liever vandaag dan morgen voor de rechter

De rechtzaak hangt niet als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd, laat Huijben weten. ,,Ik zou liever vandaag dan morgen voor de rechter willen staan. Dan kan ik mijn naam zuiveren en kan ik verder. Maar ik maak me geen zorgen, slaap er ook geen nacht minder om. Want ik weet zeker dat ik die ga winnen", zegt hij strijdbaar.

Jongste lijsttrekker ooit in Dongen

Voorlopig doet hij gewoon mee aan de verkiezingen. ,,Ik sta in mijn eentje op de kandidatenlijst. Ben lijsttrekker én lijstduwer, en de jongste lijsttrekker ooit in Dongen", zegt de 24-jarige Huijben. ,,Ik heb wel gesprekken gevoerd met potentiële kandidaten, maar die zouden zich in een paar weken moeten committeren aan de partij. Dan vraag je nogal wat van mensen. Had ik een half jaar de tijd gehad, dan had ik wel vijftien mensen op de lijst kunnen krijgen. Voorlopig heb ik zo'n tien mensen die mij als vrijwilliger steunen."

Verschuiving

Met de komende verkiezingen zou er weleens een behoorlijke verschuiving in het Dongense politieke landschap kunnen gaan plaatsvinden. Het Democratisch Podium en Lijst Breugelmans stoppen na deze raadsperiode. De overblijvende partijen, Volkspartij Dongen, CDA, VVD en Pvda, krijgen naast PRO Dongen gezelschap van nóg twee nieuwkomers: D66 en De Ouderenpartij voor Dongen. 

Lijst nummer 'zoveel'

,,PRO Dongen gaat blanco de verkiezingen in", legt burgemeester Starmans uit, ,,als lijst nummer 'zoveel', afhankelijk van de positie waar de partij op de kieslijst komt te staan. Dat wordt voor nieuwe partijen bepaald door loting." Op die kieslijst staan als eerste VPD, CDA, VVD en PvdA. Daarna volgen nieuwkomers D66, De Ouderenpartij Dongen en PRO Dongen. 

Nieuwe website

Wie dit allemaal nog eens goed wil nakijken, kan terecht op de website www.dongenkiest.nl, die na overhandiging van de kandidatenlijsten werd gepresenteerd. Daarop staan alle partijen, hun standpunten en vertegenwoordigers, en de nodige informatie over de verkiezingen. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement