Burgemeester van Oosterhout Stefan Huisman. Archieffoto Ron Magielse / Pix4Profs
Volledig scherm
Burgemeester van Oosterhout Stefan Huisman. Archieffoto Ron Magielse / Pix4Profs © Ron Magielse

Politiek wist van drankprobleem opgestapte burgemeester Oosterhout

PollAl vóór de tweede ambtstermijn van Stefan Huisman in 2015 begon, waren de wethouders en de fractievoorzitters in Oosterhout op de hoogte van zijn mogelijk problematische drankgebruik. Toch werd hij gewoon herbenoemd als burgemeester. Dat bevestigen zeven goed ingelichte Oosterhoutse bronnen die anoniem willen blijven. (Hun identiteit is bekend bij de hoofdredactie van BN DeStem.). 

Huisman nam vrijdag ontslag, omdat hij op een personeelsborrel te veel had gedronken en ‘grens­­overschrijdend gedrag’ had vertoond. Het bleek te gaan om seksuele misdragingen. En niet voor het eerst, meldden verschillende vrouwen eerder al aan deze krant.

Ook van die handtastelijkheden – Huisman zou in dronken toestand meermaals naar borsten en billen hebben gegraaid – wist de Oosterhoutse politiek af, aldus enkele bronnen. Anderen ontkennen dat echter.

Bronnen

,,Iedereen haalde zijn schouders op en zei dat er geen bewijs was’’, aldus een van de bronnen.

De fractievoorzitters willen geen commentaar geven en beroepen zich omtrent de herbenoeming op hun zwijgplicht.

Over de herbenoeming wil ook fractieleider Cees Noltee (Groen Brabant) niets zeggen, maar over het alcoholgebruik? ,,Dat wist iedereen.’’

Dat drankgebruik viel sommigen al op tijdens Huismans eerste ambtsjaar. ,,Hij viel overal in slaap’’, zegt Dick Bisschop, destijds PvdA-fractieleider. ,,Bij het afscheid van commissaris van de Koningin Maij-Weggen in 2009, zat hij te knikkebollen. Dat gebeurde vaker bij vergaderingen. Ik heb hem als arts geadviseerd om een neuroloog te bezoeken, omdat hij misschien aan narcolepsie leed. Dat bleek niet het geval. Ik heb hem toen gezegd dat hij minder moest drinken en zijn leefstijl moest aanpassen, maar met dat advies is niets gedaan. Ik ken hem uit die tijd als een goed bestuurder. Bij zijn tweede periode zat ik niet meer in de raad.’’ 

Drankgebruik

Andere bronnen bevestigen dat Huisman overal in slaap viel, volgens sommigen door zijn drankgebruik. ,,Hij had een fles Bacardi in zijn bureaula. Dat weet bijna iedereen bij de gemeente en in de gemeenteraad." 

Quote

Ik heb hem en anderen meerdere malen gewaar­schuwd dat Huisman te veel dronk

 En: ,,Na vergaderingen haalde hij zelf een glas cola van zijn kamer. Met Bacardi.’’

Een andere betrokkene: ,,Ik heb hem en anderen meerdere malen gewaarschuwd dat hij te veel dronk. Daar is niets mee gedaan. Iemand had hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.’’ 

Geen reactie

Stefan Huisman laat via gemeentewoordvoerder Sjef Kock weten nog steeds geen reactie te willen geven. Het gemeentebestuur wil op dit moment ook niet reageren op alle gebeurtenissen. 

Het personeel is maandag geïnformeerd. De gemeenteraad heeft dinsdagavond om 19.30 uur een informatiebijeenkomst op het stadhuis. Deze is openbaar. 

Poll

Ook een opgestapte burgemeester zou zich nog publiekelijk moeten verantwoorden voor wangedrag

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
4346 stemmen
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement