Volledig scherm
Lievenshove, Bredaseweg in Oosterhout. © Marcel van Dorst / MaRicMedia

Politiek vreest voor gevolgen sluiten jeugdinstelling Lievenshove

OOSTERHOUT - GroenLinks in Oosterhout maakt zich zorgen of met het sluiten van jeugdinstelling Lievenshove ook andere diensten van Juzt verdwijnen. In vragen aan B en W vraagt de partij het college om duidelijkheid, ook over het Warandecollege op hetzelfde terrein.  

Donderdag werd bekend dat Juzt Lievenshove sluit vanwege onbeheersbare drugsoverlast. Mede daardoor kon de instelling de veiligheid van kwetsbare jongeren en de kwaliteit van de zorg aan hen niet meer garanderen. Juzt-topman Jos van Nunen vindt  sowieso dat 'we af moeten van dit soort grote instellingen'. 

Drugsincident

GroenLinks verbaast zich erover dat het college van B en W de raad niet voorafgaand aan de sluiting heeft geïnformeerd. Raadslid Jan Boers zegt in een toelichting zich af te vragen of een drugsincident de enige reden is voor de sluiting of dat er meer speelt. ,,Er zijn ook verhalen dat de financiële problemen van Juzt West-Brabant-west in de regio Roosendaal en Bergen op Zoom een rol spelen. Juzt heeft daardoor moeten reorganiseren. Ook hier heeft organisatie veel medewerkers moeten ontslaan.'' 

Warandecollege

De fractie wil verder weten of sluiting van Lievenshove ook het Warandecollege treft. De school verzorgt voortgezet speciaal  onderwijs aan leerlingen die in de gesloten inrichting zitten, maar ook aan jongeren van buiten met een bijzondere zorgvraag.  Het Warandecollege valt onder Het Driespan. ,,Heeft het college al contact gehad met bestuur of directie en wat is daarvan de uitkomst?''  

Een vraag die eveneens suddert bij de politieke partij is of de sluiting van Lievenshove de gemeente misschien wel goed uitkomt. ,,Sluiting van deze kostbare vorm van zorg bespaart de gemeente een hoop geld'', aldus Boers.