RAAMSDONKSVEER Zwembad de Schans en Ganzewiel (op de foto) moeten bezuinigen. Een groot deel van de raad protesteert tegen het afschaffen van de gratis abonnementen voor de schooljeugd.
Volledig scherm
RAAMSDONKSVEER Zwembad de Schans en Ganzewiel (op de foto) moeten bezuinigen. Een groot deel van de raad protesteert tegen het afschaffen van de gratis abonnementen voor de schooljeugd. © Pix4Profs/Jan Stads

Politiek Geertruidenberg: gratis zwemmen moet blijven

RAAMSDONKSVEER/GEERTRUIDENBERG - Het ziet er naar uit dat de gemeenteraad van Geertruidenberg niet akkoord gaat met het afschaffen van de gratis  zwemabonnementen voor de basisschoolleerlingen. Ook is er weerstand tegen het verdwijnen van de gezinsabonnementen.

Dat bleek tijdens de discussievergadering over de begroting van Sportfondsen, de exploitant van de twee zwembaden.  De raad voelt er niets voor zulke drastische maatregelen te nemen terwijl de zwembaden een overschot op de exploitatie hebben van 60.000 euro.  

Eric van Oosterhout van Keerpunt '74: ,,We mogen dan afgesproken hebben om te bezuinigen op de zwembaden, maar dat hoeft niet op de kinderabonnementen te zijn.“ Hij gaf voorbeelden van slimmer bezuinigen op gas en elektriciteit.

Volgens Van Oosterhout betekent het afschaffen van de gezinsabonnementen in sommige gevallen een prijsstijging van 59 procent. ,,De stijging van de tarieven is absurd", vond ook Leon Hooijmaijers van het CDA. En Mirjam de Groot van Morgen!: ,,Hoe kun je nu met droge ogen uitleggen dat gratis zwemmen geen vervolg meer krijgt en dat we de gezinsbonnementen ook niet meer uitgeven, terwijl er een overschot is van 60.000 euro?”

Volgens wethouder John van Vugt is het bezit van twee zwembaden in een gemeente als Geertruidenberg ‘een ontzettende luxe'. ,,Zeker in een tijd waarin we ons huishoudboekje sluitend moeten maken". Bovendien zijn de zwemtarieven nog steeds laag in vergelijking met omliggende gemeenten, hield hij de raad voor. 

Op 12 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de bezuinigingsvoorstellen van het college.