Volledig scherm
Stilll uit de reportage van RTL Nieuws over de aanpak van de politie in Bergen op Zoom.

Politie Langstraat gaat dronken jongeren filmen

WAALWIJK - Jezelf in beschonken toestand terugzien op film, die wordt getoond op het politiebureau in het bijzijn van je ouders. Met 'de Confrontatie' hoopt Politieteam Langstraat jongeren en hun ouders bewuster te maken van de gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

Agenten met bodycams filmen de dronken jongeren en leggen contact met de ouders. Op een later moment wordt een afspraak gemaakt om de beelden samen terug te kijken. 'De Confrontatie' is op vrijwillige basis en staat los van de straf voor openbaar dronkenschap: een verwijzing naar HALT of een boete.

Tijdens 'de Confrontatie' laat een jeugdagent de beelden zien en vraagt de jongere wat deze zich er nog van herinnert. Ook wordt gewaarschuwd voor de mogelijke risico's: bijvoorbeeld makkelijker het slachtoffer worden van een beroving, of in het geval van meisjes een zedenmisdrijf.

'De Confrontatie' wordt al langer gebruikt in andere gemeenten en met succes, zo stelt de politie die het Trimbos Instituut onderzoek heeft laten doen naar de methode. RTL Nieuws besteedde vorig jaar aandacht aan het dragen van camera's door agenten tijdens de Krabbenfoor in Bergen op Zoom.

Jongeren zouden bewuster zijn geworden van de impact van hun alcoholgebruik en de mogelijke risico's die eraan kleven. Ouders zien in wat de effecten van het dronken gedrag van hun kind zijn.

Volledig scherm
© Thinkstock