Poldermolen Schuddebeurs uit Lage Zwaluwe
moet subsidie teruggeven

DEN HAAG/LAGE ZWALUWE - Stichting Behoud Poldermolen Schuddebeurs uit Lage Zwaluwe moet zo'n 14.000 euro subsidie terugbetalen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag bekend werd.

Volledig scherm
Poldermolen De Schuddebeurs bij Lage Zwaluwe.

Behoud Poldermolen Schuddebeurs ging daar vorige maand in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Die had in een mondelinge uitspraak beslist dat de Rijksdienst het stichtingsbestuur terecht niet-ontvankelijk had verklaard. 

De niet-ontvankelijkverklaring kwam doordat de stichting te laat bezwaar had gemaakt tegen het terugvorderingsbesluit. Dat was weer het gevolg van ziekte en vakantie van bestuursleden in de tijd dat de terugvorderingsbeschikking op de deurmat viel. 

De subsidie van ruim 15.000 euro werd in 2013 verleend om de mogelijkheden te onderzoeken naar een herbestemming van de monumentale molen. Dit onderzoek kostte aanmerkelijk minder dan beraamd, namelijk 1210 euro. De stichting meldde dat keurig waarna de RCE het restant van de subsidie terug vroeg. 

Voor de Stichting Behoud Poldermolen kwam dit als een onaangename verrassing omdat het terugvorderingsbesluit pas in september 2017 bekend werd gemaakt. '''3,5 jaar later'', zei een bestuurslid vorige maand bij de Raad van State. Het geld zal niettemin terugbetaald moeten worden. De Raad van State vindt de termijnoverschrijding niet verschoonbaar zoals dat in juridische termen heet.