Podiumkunsten leren voor in de eigen klas

Met twee simpele stoelen staat er zomaar een decor en door middel van een paar vaste bewegingen vertel je al gauw een verhaal. Tijdens de jaarlijkse ICC- studiedag leerden zeventien Oosterhoutse cultuurcoördinatoren gisteren alles over podiumkunsten en er samen naar kijken met je klas.

,,Dit geeft echt andere perspectieven. Je hebt eigenlijk zo weinig nodig om tot iets moois te komen'', stelt Sofie de Graaf (33), leerkracht op basisschool de Pionier enthousiast. De ICC-studiedag is onderdeel van de Cultuur Loper. Dit programma ondersteunt sinds 2013 in Noord-Brabant scholen die zich willen ontwikkelen op het gebied van cultuureducatie. Op elke deelnemende basisschool wordt één van de leerkrachten opgeleid tot intern cultuur coördinator (ICC'er).

Dit jaar werd de studiedag bij BOCK in voormalig zwembad De Blikken gehouden. ,,Vorig jaar lag de nadruk op beeldende kunst, dat voelt iets laagdrempeliger. Dans en theater pak je minder snel zelf op'', bekent cultuurcoördinator Maaike van de Loo (39) van bs De Duizendpoot. 

De Stilte

In de ochtend gaan de dames dan ook zelf aan de slag met lichaamstaal tijdens een workshop die wordt gegeven door Erica van de Kerkhof van theater Artemis en Luydgarde Rijnen van dansgezelschap De Stilte. ,,Ze leren niet alleen op een eenvoudige manier tot dans en theater te komen, maar ook om naar elkaar te kijken zonder te interpreteren. Want elk kind ziet iets anders'', stelt Patrice Matthee, van Cultuur Loper in Oosterhout. Samen met h19 en Delta onderwijs organiseert zij de studiedag.

Quote

Ik teken met mooi groen die blauwe mannetjes.

Isa (4 jaar)

Het middagprogramma gaat dan ook over reflecteren. De kleuters van de Torenschouw komen kijken naar de voorstelling De Vervelende Bus. Die speelt zich af in een bus waarin de kinderen van alles op de ramen geprojecteerd zien. Wat ze zagen, bespreken ze later. 'Een spelend meisje', 'een ouwe oma' en 'gemene blauwe mannetjes' klinkt het. Al die dingen mogen de kleuters natekenen. ,,Ik maak dat jongetje die jarig was'', vertelt Guusje (4). Isa (4): ,,Ik teken met mooi groen die blauwe mannetjes.''

Voorstelling

,,Het is fijn dat we vandaag direct met de kinderen kunnen zien hoe we toepassen wat we hebben geleerd'', zegt Rosanne Kimenai (23) van bs De Achthoek. ,,Het natekenen geeft de voorstelling veel meer betekenis. Zo kunnen de kinderen het een plekje te geven. Dit zou ik ook zeker toepassen'', besluit De Graaf.

Volledig scherm
's Middags kwamen de kleuters van de Torenschouw voor een voorstelling. © Johan Wouters / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement