Plofkraak op 2 automaten mislukt in Dongen, EOD verwijdert explosief

Update & VideoDONGEN - Nog onbekende daders hebben dinsdagmorgen om half vijf een plofkraak proberen te plegen op twee pinautomaten van de Rabobank aan de Hoge Ham in Dongen. Er is niet buitgemaakt, de politie zocht met behulp van een helikopter naar de daders. 

Volledig scherm
De Explosieven Opruimings Dienst heeft het explosief onderzocht en verwijderd met hulp van een robot. © Jeroen Stuve / Maricmedia

De daders hebben geprobeerd om de pinautomaat zowel binnen als buiten het gebouw op te blazen met explosieven. Deze zijn niet afgegaan. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief onderzocht en verwijderd met behulp van een robot. De brandweer en ambulance zijn ter plaatse.

Politie

Politie was een groot deel van de ochtend bezig met onderzoek naar de plofkraak. Daarbij werd de omgeving afgezet. De Hoge Ham werd rond 9.30 uur weer vrijgegeven. In de spits leidde de afsluiting van de straat tot een verkeerschaos in en rond Dongen, met name op de Middellaan, Westerlaan en Heistraat. Omwonenden waren wel gewaarschuwd door de politie, maar hoefden hun woningen niet te verlaten.

Burgemeester

Burgemeester Marina Starmans van Dongen is tevreden over het handelen van de politie. ,,Die heeft snel en goed gereageerd. Bewoners reageren ook heel rustig. De meesten hebben er zelfs helemaal niets van gemerkt. Alles is onder controle."

Volledig scherm
Een van de geldautomaten die onder handen genomen is. © Paula Pols

Her van der Schoof woont aan de Hoge Ham. Gekleed in zijn ochtendjas, steekt hij zijn neus buiten de deur. ,,Ik heb er helemaal niets van gemerkt", zegt hij. ,,Ze zouden bij mij het dak komen repareren, maar ze kunnen er niet door. Jaren geleden is hier ook eens een inbraak geweest. Met een hoop kabaal. Ben ik toen ook doorheen geslapen. Goed geïsoleerd huis."

Gerommel

Hennie van 't Hullenaar, die pal tegenover de Rabobank woont, was getuige van de mislukte plofkraak. ,,Rond kwart voor vier vannacht hoorde ik gerommel buiten op straat. Midden op de weg stond een zwarte Audi. En twee mannen stonden bij de pinautomaat. Ik dacht nog: wat een raar moment om te pinnen. Maar ik had al gelijk in de gaten dat er iets aan de hand was'', zegt Van 't Hullenaar. 

Volledig scherm
Het is de daders niet gelukt om iets buit te maken. © Paula Pols

,,Mijn vrouw heeft direct 112 gebeld. Ik hield voorzichtig in de gaten wat er gebeurde. Na een paar minuten hoorde ik een van de mannen roepen: 'weg wezen, weg wezen'. Blijkbaar was de kraak mislukt. In de auto zat nog een man. Ik denk dat ze met z'n drieën waren. Maar ik weet dat niet zeker."

Volledig scherm
Explosieven Opruimings Dienst is bezig met onderzoek van het mogelijke explosief bij de plofkraak in Dongen met hulp van een robot. © Henk van Ingen
Volledig scherm
Poging tot plofkraak in Dongen. © Jeroen Stuve / Maricmedia
Volledig scherm
Poging tot plofkraak in Dongen. © Jeroen Stuve / Maricmedia
Volledig scherm
Poging tot plofkraak in Dongen. © Jeroen Stuve / Maricmedia
Volledig scherm
Poging tot plofkraak in Dongen. © Jeroen Stuve / Maricmedia