Volledig scherm
© Irene Wouters

Pleidooi voor anoniem solliciteren in Oosterhout

OOSTERHOUT - De PvdA en GroenLinks in Oosterhout pleiten voor een experiment met anoniem solliciteren om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan. In diverse gemeenten, zoals in Den Haag, zijn hiermee met succes proeven gedaan. In Den Bosch is net een experiment gestart. PvdA en GroenLinks komen bij de eerstvolgende raadsvergadering, op 21 februari, met een motie.

Fractievoorzitter Anton van Opzeeland (PvdA): ,,Wij vinden dat iedereen tijdens het solliciteren gelijke kansen moet krijgen. Wij willen hierover een debat voeren en een uitspraak krijgen over hoe het beleid in Oosterhout is. Anoniem solliciteren is een goede manier om te kijken of iedereen een eerlijke kans krijgt." Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks) is het daar mee eens. ,,Je moet puur naar de kwaliteiten van iemand kijken en niet naar de achternaam of de leeftijd. Het is een interessant experiment om eens te doen. Je hoort en leest regelmatig dat het voor mensen met een buitenlandse achternaam moeilijk is om bij een bedrijf binnen te komen."

Steun
Uit de proef in Den Haag blijkt dat bij anoniem solliciteren meer mensen met een etnische afkomst solliciteren, worden uitgenodigd en worden aangenomen. Bij deze pilot werden naam, geboorteland, pasfoto en nationaliteit geanonimiseerd. Van Opzeeland: ,,Er zijn diverse afdelingen van de PvdA mee bezig in heel het land. We moeten nog bekijken hoe we het in Oosterhout invullen. Bijvoorbeeld een experiment met solliciteren bij de gemeente. Hoeveel steun we krijgen van andere fracties weet ik nog niet. We werken er nog aan. Bij de raadsvergadering op 21 februari komen we met de motie."

Jeroen van Glabbeek, voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW): ,,Ik zit er een beetje dubbel in. Een experiment is goed. Daar kan niemand tegen zijn. Maar we zien weer een opgaande lijn in de economie. Meer werk, meer vacatures. Ik kan me niet voorstellen dat een bedrijf of overheid op basis van een pasfoto of herkomst een kandidaat afkeurt of uitsluit. Ik heb daar zelf ook geen signalen voor.'' Van Glabbeek vindt dat het juist goed gaat met de participatie van mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt: ,,In West-Brabant loopt het goed, gaan we voorop."