Volledig scherm
Dieuwke en Willem Simonis in hun Restaurant Onze Kerk in 2015. © Archief BN DeStem/Ron Magielse

Pieter van Vollenhovenprijs voor Restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe

HOOGE ZWALUWE - Restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe is zaterdag bekroond met de Pieter van Vollenhovenprijs. Willem en Dieuwke Simonis kregen de prijs voor de wijze waarop ze de Willibrorduskerk een nieuwe bestemming hebben gegeven.

De familie Simonis kocht de kerk in 2014 en verbouwde het monument tot restaurant. Een voorbeeld van een geslaagde herbestemming van religieus erfgoed, vindt Pieter van Vollenhoven. ,,Het zijn kerken of kapellen die door het doorzettingsvermogen van deze initiatiefnemers behouden blijven. En daarvoor heb ik grote waardering”.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
De winnaars werden zaterdag in de Lutherse kerk Bizar-Bazar in Arnhem door Van Vollenhoven en minister Ingrid van Engelshoven in het zonnetje gezet. © Joost Enkelaar Fotografie

Negen winnaars 

Naast Onze Kerk vielen nog acht andere herbestemmingsprojecten in de prijzen. De initiatiefnemers werden zaterdag in de Lutherse kerk Bizar-Bazar in Arnhem door Van Vollenhoven en minister Ingrid van Engelshoven in het zonnetje gezet. De winnaars mogen samen een bedrag van 10.000 euro verdelen. 

De Pieter van Vollenhovenprijs wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt aan een particulier of organisatie die een monumentaal pand in Nederland heeft weten te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. Een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten selecteert de winnaars.