Oosterhout - Piet van der Pluijm (rechts ) heeft vanochtend met een Walk of Peace  de Oosterhoutse Vredesweek geopend, waarvan Kees de Kok de vertegenwoordiger is. De wandeling start bij De Vinder in Oosterhout.
Volledig scherm
Oosterhout - Piet van der Pluijm (rechts ) heeft vanochtend met een Walk of Peace de Oosterhoutse Vredesweek geopend, waarvan Kees de Kok de vertegenwoordiger is. De wandeling start bij De Vinder in Oosterhout. © Pix4Profs / Johan Wouters

Peacewalk opent Vredesweek

OOSTERHOUT - Met de Peace Walk, waarbij burgemeester Mark Buijs mee loopt, starten vanochtend de activiteiten in het kader van de Vredesweek. Dit jaar is het thema: vrede verbindt over grenzen.

Verbinding: het thema waarmee Piet van der Pluijm, trekker van de vredeswandeling, de burgemeester benaderde om mee te wandelen. Van der Pluijm: “Ik was laatst uit eten bij Chefz Proeflokaal. De burgemeester zat daar ook. Hij was nog niet aan het eten. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken, mezelf voorgesteld en de burgemeester gevraagd. Hij zei: dat ga ik onthouden. Uiteindelijk werd de coördinator van de Vredesweek, Kees de Kok, gebeld dat hij meedoet.

Vinder

De Peace Walk begint zaterdag 21 september om 9.30 uur bij de Vinder. De route gaat langs de drie Oosterhoutse kloosters en de moskee om de traditionele vredeskaars te overhandigen.

Kartrekker

Voorheen organiseerde Van der Pluijm - 25 jaar op rij - een vredeswandeling op oudjaarsdag. Is er een verband? Van der Pluijm: ,,Nee, ik ben daar bewust mee gestopt. Ik wilde nieuwe mensen ontmoeten om bij de vrede te betrekken. Kees de Kok vroeg mij al eerder om hulp bij de Vredesweek. Nu had ik de ruimte om ja te zeggen. Overigens is Kees de kartrekker, hij is heel actief achter de schermen.”

De Beuk

Maandag 23 september is er om 20.00 uur een lezing in de Beuk naast de Vredeskerk met als thema: Vreemdeling, waar ben je? Van der Pluijm: “De sprekers - pater Kees Maas en zuster Elia - komen niet uit Oosterhout. Die komen via de vredesbeweging Pax, de organisatie achter de landelijke vredesweek.”

Vredesmaaltijd

Donderdag 26 september is er om 18.00 uur een vredesmaaltijd bij de Sint Paulusabdij waarna de film Des hommes en des Dieux vertoond wordt. Tussendoor zal het Oosterhoutse koor Multiple Voice optreden.

Viering

Zondag 29 september is er om 9.30 uur een afsluitende viering in de Verrijzeniskerk. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Meer 

informatie: Catharinaparochie 0162-432316.