Volledig scherm
De schets voor het park d'n Steenakker in Gilze tussen Ridderstraat en Water aan de Warande. Het ontwerp is gemaakt door Barbara Roozen met NLGR, omwonenden en andere belangstellenden. © Foto Projectgroep Park d'n Steenakker

Parkplan Gilze enthousiast ontvangen

GILZE - Het plan voor de aanleg van het 2,5 hectare grote park De Steenakker aan de Ridderstraat is in Gilze met veel enthousiasme ontvangen. Het burgerinitiatief dat met steun van NLGR, landschapsarchitecte Barbara Roozen en Kern'75 is opgesteld werd overhandigd aan wethouder Aletta van der Veen. ,,Alleen maar lof. Ik ga hier vol voor”, aldus de wethouder. 

Op de presentatie van het plan De Steenakker in De Schakel in Gilze waren een vijftig belangstellenden af gekomen. NLGR-voorzitter Siekse de Regt vertelde over nut en noodzaak van het park. Landschapsarchitecte Barbara Roozen gaf een nadere toelichting op de tekeningen die zij had gemaakt in overleg met omwonenden en de andere betrokkenen.

Pieterboom

 Het ver uitgewerkte voorstel om tussen Ridderstraat en Water aan de Warande een park met voedelbos, wandel- en fietspaden, moestuin, fruit- en vruchtenbomen, educatiepunt, Pieterboom en andere monumentale bomen en onder meer een skatebaan te gaan realiseren, kreeg de handen op elkaar. Fractievoorzitter Corné Machielsen van Kern'75: ,,Ik heb niets negatiefs gehoord. Alleen maar aanvullingen en extra ideeën, waar naar gekeken wordt.” 

Volledig scherm
Wethouder Aletta van der Veen (l.) nam het plan voor park d'n Steenakker in Gilze in ontvangst van Corné Machielsen, Sietske de Regt en Barbara Roozen. © Projectgroep d'n Steenakker

Zo is het voorstel gekomen om de paden ook rolstoeltoegankelijk te maken. Een ander idee is om een van de herinneringsbordjes over de Tweede Wereldoorlog te betrekken bij het park. Aan de Warande is een Brits spionagetoestel uit de lucht geschoten. De zes inzittenden overleefden dit niet. Machielsen verwacht dat dit in de verdere uitwerking aan de orde komt. Op de langere termijn kan mogelijk naar de andere kant van de Ridderstraat  worden uitgebreid. De Ridderstraat was in 1414 al bekend als verbindingsweg tussen Gilze en Breda. 

Enkele tonnen

Het plan komt over enkele maanden in de commissie Ruimte. ,,We hopen dat het nog voor de zomer wordt aanbesteed zodat eind dit jaar de aanplant kan beginnen. We schatten dat het hele plan enkele tonnen kost maar hopen ook nog subsidiepotjes aan te spreken en krijgen steun van onder meer Toerlezjoere.”   

  1. Mogelijk oplossing voor stapels kunstgras bij Tuf Recycling in Dongen, bedrijf werd bedreigd voor verwoestende brand
    PREMIUM

    Mogelijk oplossing voor stapels kunstgras bij Tuf Recycling in Dongen, bedrijf werd bedreigd voor verwoesten­de brand

    DONGEN - Tuf Recycling werd voor de verwoestende brand in oktober vorig jaar meerdere keren bedreigd. Dat blijkt uit informatie die de politie maandagavond naar buiten heeft gebracht. Het Rotterdamse Advanced Sports Installations & Recycling (ASIE) is inmiddels in beeld om de problemen bij de omstreden Dongense kunstgrasverwerker op te lossen. De gemeente Dongen staat in principe welwillend tegenover dit voornemen.