Een parkeerautomaat op de Heuvel.
Volledig scherm
Een parkeerautomaat op de Heuvel. © Pix4Profs / Johan Wouters

Parkeren in Oosterhout verandert: minder parkeerautomaten, hoger tarief vergunninghouders

Minder parkeerautomaten, de kraskaart verdwijnt en een hoger tarief voor vergunninghouders. Vanaf 1 januari verandert het parkeren in Oosterhout. Afgelopen week gaf de raad groen licht voor het nieuwe parkeerbeleid. 

Aanleiding voor de veranderingen is een tekort op het parkeerfonds: er moet structureel 300.000 euro bezuinigd worden. Een eerste pakket aan maatregelen moet jaarlijks 200.000 euro besparen, later volgt meer.

Vanuit GroenLinks en Gezond Burger Verstand is er kritiek op het gebrek aan inspraak van bewoners en ondernemers. ,,Het probleem begint bij de parkeergarage, die moest koste wat kost gebouwd worden. Door deze bezuinigingen worden sommige bewoners en ondernemers meer belast. Dat er geen burgerparticipatie was, is niet acceptabel”, zegt Henk van Ginneken (Gezond Burger Verstand). 

,,Gezien de tijd die beschikbaar was om de ombuigingsrichtingen te vertalen naar concrete maatregelen, zijn individuele burgers, bezoekers en bedrijven niet betrokken”, geeft het college van B en W aan. 

Quote

Het probleem begint bij de parkeerga­ra­ge, die moest koste wat kost gebouwd worden. Door deze bezuinigin­gen worden sommige bewoners en onderne­mers meer belast.

Henk van Ginneken, Gezond Burger Verstand

 Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks) wijst op het feit dat de politiek zelf verantwoordelijk is voor het tekort: ,,De gemeenteraad heeft in 2018 besloten de parkeertarieven te verlagen. Dat betitelen we als parkeerpopulisme. De negatieve effecten werden onder het tapijt geschoven.” 

Daarnaast wil Oosterhout het parkeersysteem digitaliseren. ,,We hebben een brief ontvangen dat dit mogelijk vertraging oploopt. Dat zou zonde zijn, zeker als we in de toekomst mogelijk met de scanauto gaan handhaven”, zegt Dees Melsen (VVD). Hij dringt erop aan om toch snel te digitaliseren, liefst voor 2021. Wethouder Clèmens Piena gaat zijn best doen. ,,Maar ik zou jokken als ik zeker weet dat dit gaat lukken. De coronatijd zorgt ervoor dat sommige trajecten minder snel lopen.”