Volledig scherm
© Thinkstock

Parkeren in centrum Oosterhout nog steeds 'bar en boos'

OOSTERHOUT - Bewoners van het centrum van Oosterhout hangen de vlag niet uit nu de nieuwe tarieven voor parkeergarage Basiliek door het college van B en W bekend zijn gemaakt.

De parkeerproblemen in het centrum zijn niet opgelost en voor sommigen is de halvering van de abonnementskosten voor de parkeergarage van 42 naar 20 euro per maand nog steeds te duur.

Anderen zien het als een grote vooruitgang. "Voor ouderen met een klein pensioentje is het nog steeds veel geld", zegt Wilma van Vugt, bewoonster van appartementencomplex Torenkwartier. Van Vugt legt uit: "Waar het de bewoners van Torenkwartier om gaat, is dat ze hun parkeerplaats voor de deur zijn kwijtgeraakt, omdat de grote parkeerplaats op het Basiliekplein is opgeheven. Ook de plaatsen voor vergunninghouders zijn verwijderd. Er wonen hier zeventigers en tachtigers. Als die thuiskomen kunnen ze nergens parkeren. Vijf avonden in de week staat alles vol. Om dan in een lege parkeergarage te gaan staan en door het donker naar huis te lopen, vinden veel ouderen eng. Het probleem is dat de gemeente voor bezoekers kiest en de bewoners in de kou laat staan. De bewoners hebben het gevoel dat de gemeente weigert om een oplossing te zoeken."

Elly van Mook van wijkvereniging Centrum Bewoners Oosterhout is blij met de tarieven. "Prachtig. Dat is veel beter. Het probleem is wel dat je voor een abonnement betaalt, maar dat er geen plaatsgarantie is in de garage. Parkeren op straat is hier bar en boos. Ze gaan zelfs op de trottoirs staan."

Wethouder Mark Vissers: "We zijn ons ervan bewust dat het soms lastig is een parkeerplek dicht bij huis te vinden en de vraag om vergunninghoudersplaatsen is bekend, maar dat lost het probleem niet op. Men ervaart de overlast in de avond en dan is het vrij parkeren in heel Oosterhout. Het zou helpen als we invoeren dat er ook 's avonds betaald geparkeerd moet worden, maar dat zijn we beslist niet van plan. We zijn evenmin van plan vergunninghoudersplaatsen op te heffen of af te schaffen."

Het college heeft verder besloten dat er voor de parkeergarage kortingskaarten komen van 1,25 euro per uur.

Voor winkeliers, hotels en de Bussel komen er uitrijkaarten van vier euro.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

  1. Knallende opening Sensation Waailand in Made
    Play

    Knallende opening Sensation Waailand in Made

    MADE - Het kleurt wit van de feestgangers in de grote feesttent op het Madese weiland. Met de dresscode white winter is de twaalfde editie van Sensation Waailand met het thema ‘Winter Wonderland’ vanavond van start gegaan. Van landelijke beroemdheden tot lokale talenten. Van feestmuziek tot bonkende hardstyle. Het waait allemaal voorbij vanavond. Wie er optreden, blijft tot het laatste moment een verrassing. “Dat doen we bewust, het gaat echt om de beleving”, zegt organisator Koen Grootscholten. En dat weten de feestgangers ook, want de 6000 kaarten waren binnen een kwartier uitverkocht.