Volledig scherm
Archieffoto BN DeStem van de loods waar in oktober een groot drugslab is ontruimd. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Pand waar groot drugslab werd aangetroffen in Lage Zwaluwe gaat voor jaar op slot

LAGE ZWALUWE – Burgemeester Gert de Kok heeft woensdag de bedrijfsloods aan De Zwingel in Lage Zwaluwe gesloten voor een jaar. Reden is het grote drugslab dat de politie afgelopen oktober vond in deze loods. Het chalet met de ondergrondse hennepkwekerij dat op hetzelfde perceel staat, is gesloten voor drie maanden.

Op 10 oktober 2018 trof de politie in een bedrijfsloods in Lage Zwaluwe een zwaar vervuild drugslaboratorium en een ondergrondse hennepkwekerij aan. Na de ontdekking had de politie enkele dagen nodig om het laboratorium te ontmantelen. Daarbij werd 30.000 liter drugsafval afgevoerd.

Vanmorgen heeft burgemeester De Kok de loods en chalet gesloten. ,,De gemeente sluit drugspanden nu pas omdat de gemeente eerst onderzoeken heeft laten uitvoeren om de zwaar vervuilde loods voor een langere tijd veilig te kunnen sluiten”, aldus de gemeente Drimmelen.

Chemicaliën 

Deze onderzoeken bestonden uit milieuonderzoek van bodem, water en lucht. Verder heeft een externe constructeur de bouwkundige constructie van de loods geïnspecteerd op eventuele inwerking van chemicaliën. De rapporten met uitkomsten van deze onderzoeken hebben enige tijd op zich laten wachten.

Aanhouding 

De zoon van de eigenaars van de loods is aangehouden. Hij meldde zichzelf anderhalve week na de vondst van het drugslab op het bureau in Breda. De politie was na het incident op zoek naar de man, maar die bleek spoorloos.

Synthetische drugs

Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland West-Brabant, noemde de loods ‘één van de smerigste drugslabs die hij ooit had aangetroffen’.

Volledig scherm
Opruiming drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media
Volledig scherm
Opruimen drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media
Volledig scherm
Opruimen drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media
 1. Verdachte spoorloos na ernstige aanrijding in Oudenbosch waarbij baby gehandicapt raakte
  PREMIUM

  Stomdron­ken Bulgaar die Oosterhout­se baby gehandi­capt reed spoorloos: ‘Ons zoontje kan niet staan, lopen of zien’

  OUDENBOSCH - Een Bulgaar rijdt straalbezopen tegen de auto van een gezinnetje uit Oosterhout. Mart (*), de twintig dagen oude baby van de jonge ouders, loopt zeer ernstig hersentrauma op. Het jochie is nu vier, maar zwaar gehandicapt en hij heeft net weer een zeven uur durende operatie ondergaan. De verdachte verschijnt niet voor de rechtbank en stuurt geen advocaat.
 2. ‘De Roos’ in Geertruidenberg kende beroemde bewoners
  PREMIUM

  ‘De Roos’ in Geertrui­den­berg kende beroemde bewoners

  GEERTRUIDENBERG - Het pand met de trapgeveltjes en de glas-in-loodramen is misschien wel het opvallendste van de historische panden aan de Markt in Geertruidenberg. Nog indrukwekkender is de geschiedenis van ‘De Roos’. De voormalige herberg aan de Markt 46, die nu onderdak biedt aan de VVV en museum De Roos, kende beroemde bewoners. In deel 5 van de reeks Panden en Standen brengt auteur Arjan van Loon de geschiedenis van Markt 46 tot leven.
 3. Oude Baan in Hulten ‘levensgevaarlijk’ voor fietsers en wandelaars: 'De weg is echt aardedonker’
  PREMIUM

  Oude Baan in Hulten ‘levensge­vaar­lijk’ voor fietsers en wandelaars: 'De weg is echt aardedon­ker’

  HULTEN - Bewoners van nieuwbouwwijk Eikenveld in Hulten zijn het beu om hun kinderen in het donker over de Oude Baan naar school en clubs te laten fietsen. Ze willen goede straatverlichting omdat ze de weg nu levensgevaarlijk vinden. ,,De weg is zo ontzettend donker dat het niet uitmaakt of je daar je ogen dicht of open hebt”, zegt bewoonster Ingeborg van Nistelrooij.