Volledig scherm
Archieffoto BN DeStem van de loods waar in oktober een groot drugslab is ontruimd. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Pand waar groot drugslab werd aangetroffen in Lage Zwaluwe gaat voor jaar op slot

LAGE ZWALUWE – Burgemeester Gert de Kok heeft woensdag de bedrijfsloods aan De Zwingel in Lage Zwaluwe gesloten voor een jaar. Reden is het grote drugslab dat de politie afgelopen oktober vond in deze loods. Het chalet met de ondergrondse hennepkwekerij dat op hetzelfde perceel staat, is gesloten voor drie maanden.

Op 10 oktober 2018 trof de politie in een bedrijfsloods in Lage Zwaluwe een zwaar vervuild drugslaboratorium en een ondergrondse hennepkwekerij aan. Na de ontdekking had de politie enkele dagen nodig om het laboratorium te ontmantelen. Daarbij werd 30.000 liter drugsafval afgevoerd.

Vanmorgen heeft burgemeester De Kok de loods en chalet gesloten. ,,De gemeente sluit drugspanden nu pas omdat de gemeente eerst onderzoeken heeft laten uitvoeren om de zwaar vervuilde loods voor een langere tijd veilig te kunnen sluiten”, aldus de gemeente Drimmelen.

Chemicaliën 

Deze onderzoeken bestonden uit milieuonderzoek van bodem, water en lucht. Verder heeft een externe constructeur de bouwkundige constructie van de loods geïnspecteerd op eventuele inwerking van chemicaliën. De rapporten met uitkomsten van deze onderzoeken hebben enige tijd op zich laten wachten.

Aanhouding 

De zoon van de eigenaars van de loods is aangehouden. Hij meldde zichzelf anderhalve week na de vondst van het drugslab op het bureau in Breda. De politie was na het incident op zoek naar de man, maar die bleek spoorloos.

Synthetische drugs

Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland West-Brabant, noemde de loods ‘één van de smerigste drugslabs die hij ooit had aangetroffen’.

Volledig scherm
Opruiming drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media
Volledig scherm
Opruimen drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media
Volledig scherm
Opruimen drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media
  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.