Overdracht monument liniecrossers Lage Zwaluwe in teken 75 jaar bevrijding

Bevrijding 75 jaarLAGE ZWALUWE - In aanwezigheid van staatssecretaris Paul Blokhuis is vrijdag het monument voor de liniecrossers in Lage Zwaluwe officieel overgedragen aan de volgende groep kinderen. De overdracht stond dit keer in het teken van 75 jaar bevrijding, die in de regio uitgebreid is herdacht. Het was ook de reden van de aanwezigheid van de staatssecretaris.

"De liniecrossers werkten in het diepste geheim", sprak Blokhuis zijn waardering voor de verzetshelden uit. "De 21 mannen waagden bij elkaar 374 keer de overtocht, met gevaar voor eigen leven. Ze werden vaak beschoten door de Duitsers, die aan de andere kant van de Biesbosch gelegerd waren. In hun roeiboten namen de crossers medicijnen, informatie en mensen mee. Zo brachten ze de Britse generaal John Hackett, de Britse bevelhebber die bij operatie Market Garden zwaargewond was geraakt, in veiligheid.”

“Het is onbekend hoeveel mensen door de liniecrossers gered zijn, zeker als je daarbij de levens telt die zijn gered door de medicijnen, het voedsel en de inlichtingen die ze overvoeren. Zo brachten ze alleen al 6,5 miljoen eenheden insuline over, bedoeld voor diabetespatiënten."

Blokhuis noemde in het bijzonder liniecrosser Koos Hoevenaar, vader van 13 kinderen, wiens zoon deze dag bij de herdenking aanwezig was. Ook had hij aandacht voor de twee gefusilleerde crossers, Arie van Driel en Kees van der Sande.

Volledig scherm
© Joost Klaverdijk

Van de overige liniecrossers is intussen niemand meer in leven.

Pikdonker

Na de toespraak van Blokhuis sprak loco-burgemeester Jan-Willem Stoop van Drimmelen de aanwezigen toe. Burgemeester Gert de Kok was door ziekte verhinderd. Ook burgemeester Hemmen van Sliedrecht woonde de plechtigheid bij. Stoop wees op de gevaren van de tocht die de liniecrossers maakten: "In het pikdonker, weer of geen weer, en iedere overtocht duurde op zijn minst vijf uur.”

Quote

De liniecros­sers brachten alleen al 6,5 miljoen eenheden insuline over, bedoeld voor diabetespatiënten

Paul Blokhuis, Staatssecretaris

De officiële overdracht volgde, met kinderen van groep 8 van basisschool De Grienden die de 'crosserstas' overgaven aan leerlingen van groep 7. Aan hen om het komend jaar de verhalen door te geven en de omgeving van het monument aan de oever van de Amer in orde te houden. 

Tekst gaat verder onder het kader.

Last Post

Na de overdracht waren er kransleggingen door staatssecretaris Blokhuis, loco-burgemeester Stoop en burgemeester Hemmen. De nabestaanden van de liniecrossers en de kinderen van De Grienden volgden, waarna de overige belangstellenden een bloem bij het monument plaatsten. Daarop klonk de Last Post, gevolgd door een indrukwekkende minuut stilte. Het Wilhelmus en een gedicht, voorgelezen door drie kinderen, sloten de bijeenkomst af. 

Voor de hoogwaardigheidsbekleders en genodigden volgde nog een overtocht met de Zilvermeeuw naar de haven van Sliedrecht. Deze plaats aan de overkant van de Amer was 75 jaar geleden de bestemming van de liniecrossers die vanuit Lage Zwaluwe de overtocht waagden.