Volledig scherm
© Ron Magielse / het fotoburo

Oud-burgemeester van Oosterhout Stefan Huisman (59) gaat solliciteren

OOSTERHOUT - Oud-burgemeester Stefan Huisman (59) gaat binnenkort solliciteren. De gemeente Oosterhout neemt een re-integratiebedrijf in de arm om een passende baan voor de in opspraak geraakte oud-bestuurder te vinden. Wethouder Robin van der Helm: ,,Anders blijft hij tot zijn pensioen in de wachtgeldregeling zitten."

Lastig

Quote

Je kunt hem ook niet aan zijn lot overlaten en hem tot zijn pensioen in de wachtgeld­re­ge­ling houden."

Wethouder Robin van der Helm

Een oud-burgemeester aan de man brengen, is meestal een appeltje-eitje. Van der Helm: ,,De meeste burgemeesters werken door tot hun pensioen. Degenen die eerder stoppen, komen vaak terecht in de consultancy of als directeur van een samenwerkingsverband. Met Huisman wordt het lastiger, omdat hij niet in positieve zin is vertrokken. En zijn leeftijd speelt ook een rol." 

Wachtgeldregeling

Toch probeert de gemeente om de man, die eind januari ontslag moest nemen vanwege dronkenschap tijdens piketdienst en ontuchtige handelingen, aan een baan te helpen. Van der Helm: ,,Je kunt hem ook niet aan zijn lot overlaten en hem tot zijn pensioen in de wachtgeldregeling houden. Dat is financieel gezien ook niet wenselijk voor de gemeente."

Werk

Iedere burgemeester heeft bij aftreden een sollicitatieplicht tot de pensioengerechtigde leeftijd. De sollicitatieplicht en de uitvoering daarvan zijn neergelegd in de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers en het Besluit sollicitatieplicht Appa voor gewezen politieke ambtsdragers. De gemeente is verplicht om een re-integratiebedrijf in te schakelen. Van der Helm: ,,We moesten eerst uitzoeken wat er allemaal moest gebeuren. Het is voor ons ook geen alledaagse kost om een oud-burgemeester naar werk te begeleiden. We gaan nu op korte termijn een re-integratiebedrijf inschakelen."

Kosten

De kosten voor het inhuren van een re-integratiebedrijf zijn voor de gemeente. Van der Helm: ,,Dat is een verplichting in de wet en hoe eerder er werk is gevonden, hoe minder het de gemeente kost."

Plicht

Huisman heeft de plicht om passend werk te zoeken en te aanvaarden. Het college heeft met regelmaat overleg met het re-integratiebedrijf over de vordering van het traject. Het besluit Appa oftewel Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers, is bedoeld voor oud-bewindspersonen, Tweede-Kamerlid, commissaris van de Koning, burgemeester, dijkgraaf, wethouder, gedeputeerde en hoogheemraad.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement