Volledig scherm

Oranjegekte treft oorlogsmonument Hank

HANK - "Oranjegekte is leuk, maar dit gaat echt te ver". Roel van Zeelst van de gemeente Werkendam is not amused. Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag het Halifax-monument in de polder bij Hank van top tot teen oranje geschilderd. De daders zijn waarschijnlijk geïnspireerd door de straatnaam: Oranjepolderweg.

Rondom het beeld hangt zondagochtend nog een doordringende verflucht. Toevallige voorbijganger Paul Snijders uit Hank: "Dit kan echt niet. De daders hebben er flink werk van gemaakt, maar ik noem dit toch vandalisme."De minutieus uitgevoerde schilderbeurt betekent een flinke schadepost voor de gemeente Werkendam, de eigenaar van het kunstwerk. " Minstens 5000 euro", schat Van Zeelst. "Maar los daarvan vind ik dit erg respectloos."De zilverkleurige vliegtuigpropellor is in 2006 geplaatst als herinnering en eerbetoon aan een 1944 neergestorte Halifax-bommenwerper. Daarbij kwamen zeven militairen om het leven.Vandaag heeft burgemeester Henk Hellegers overleg met de politie. "Het zal niet eenvoudig zijn, maar we willen toch proberen om de daders te vinden", zegt Van Zeelst. Het liefst wil de gemeente het monument zo snel mogelijk schoonmaken, maar wellicht is het verstandiger om te wachten tot na het EK voetbal.

  1. OH Ares brengt fans uit heel Nederland naar Oosterhout en wil de stad wat teruggeven
    VIDEO

    OH Ares brengt fans uit heel Nederland naar Oosterhout en wil de stad wat teruggeven

    OOSTERHOUT - ,,In dit park hebben Eli (zijn manager), Dennis (zijn dj) en ik onze toekomst uitgestippeld. Dat maakt het echt bijzonder", glundert Rens Ottema, alias Ares, nog na. Hij trad zondagmiddag op op het Parkfeest Oosterhout, in het Slotpark. Een thuiswedstrijd. ,,Ik heb een behoorlijk vaste groep fans die me overal naartoe volgen, dat maakt het nu anders dan de eerdere keren dat ik hier stond. Ik voelde wat minder bewijsdrang, had er meer plezier in."