Volledig scherm
Het mozaïek op de muur van de voormalige MMS, een van de twee die moeten verdwijnen © Rene Van Peer

Oproep om mozaïek Cambreur College in Dongen te behouden

Dongen - Heemkundekring De Heerlijckheit Dongen zoekt haalbare plannen voor de mozaïeken van het Cambreur College. De kunstwerken zijn in 1964 voor de toenmalige nieuwbouw van HBS en MMS gemaakt door Marius de Leeuw, een gerenommeerd kunstenaar uit Den Bosch. 

De oude school wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw. Het bestuur vindt de mozaïeken niet passen bij deze tijd, en ziet geen mogelijkheid ze te behouden. Eerder al had de heemkundekring een oproep gedaan om haalbare plannen voor verwijdering en herplaatsing. 

Die heeft tot nu toe niet meer dan negen reacties opgeleverd, aldus Hans Sprangers. "Inzendingen worden begin juni gepubliceerd in ons kwartaalblad, en aangeboden aan de wethouder en het schoolbestuur", zegt hij. "De mozaïeken laten een tijdbeeld van toen zien. We hebben al goede plannen ontvangen, maar die moeten nog uitgewerkt worden. 

Met verwijdering en herplaatsing is een bedrag gemoeid van dertigduizend euro. Een paar grote sponsoren hebben toegezegd dat ze de operatie zullen ondersteunen." Belangstellenden hebben nog tot 20 mei de tijd om te reageren op: heemkundedongen.nl.