Volledig scherm

Oplossing voor black spot in Rijen

Gilze en Rijen De blackspot van Rijen kan in het voorjaar van 2017 worden aangepakt.

In overleg met omwonenden en de ZLTO heeft het college van B en W gekozen voor een verhoogd plateau op de kruising en een rode markering van het fietspad.

Op het kruispunt Hannie Schaftlaan met de Mosstraat zijn afgelopen vijf jaar zeker vijftien ongelukken gebeurd. In de meeste gevallen met gewonden. Dat leidde tot diverse discussies in de gemeenteraad en de roep om een oplossing. Op zich een uitdaging omdat de kruising heel overzichtelijk is.

Na onderzoek leek in eerste instantie de oplossing gevonden in een soort bajonetaansluiting. Daarbij zou de Mosstraat niet meer haaks staan op de Hannie Schaftlaan. Dat zou de snelheid van overstekend verkeer verminderen. Maar wethouder Aletta van der Veen stuitte op verzet van de ZLTO en omwonenden. De bajonetaansluiting hindert het grote landbouwverkeer in het buitengebied.

Daarop startte een nieuwe ronde overleg, waar deze week uiteindelijk het bovenstaande voorstel uit is gekomen. Dat was ook hoog tijd vonden Gemeentebelang en CDA. Eerder deze week hadden zij tijdens de begrotingsraad al voorgesteld om 135.000 euro voor het minder scherp maken van bochten in de Mary Zeldenrustlaan in Rijen te besteden voor aanpassing van de black spot. Met die bijdrage was een rotonde mogelijk wel haalbaar. Die mogelijkheid was eerder mede om die reden afgevallen.

Het college stelt de gemeenteraad nu voor om het middenstuk van de kruising met twaalf centimeter te verhogen. De veiligheid en zichtbaarheid van fietsers moet verbeterd worden door het fietspad langs de Hannie Schaftlaan van een rode markering te voorzien. Als de raad akkoord gaat met het voorstel, dat 65.000 euro kost, kan het werk begin 2017 beginnen.