Volledig scherm
Cor Huijben in actie op de kermis in Oosterhout in 2013. © Cindy Joos

Oosterhoutse stadsfotograaf Cor Huijben (96) overleden

OOSTERHOUT - ‘De plekjes vastleggen die op het punt staan te verdwijnen', dat was de missie van de Oosterhoutse erfgoedfotograaf Cor Huijben. Afgelopen zaterdag is hij overleden op 96-jarige leeftijd. De voormalige melkboer en turner bleef tot op hoge leeftijd actief en had altijd een camera bij zich. Geen digitale, maar gewoon een ouderwetse Leica. 

Fotochroniqueur

Quote

Cor Huijben is als erfgoedfo­to­graaf heel belangrijk voor Oosterhout.”

Johan Benneker, voorzitter heemkundekring De Heerlijkheid.

Huijben was verknocht aan Oosterhout en kon maar moeilijk begrijpen waarom al die mooie arbeidershuisjes gesloopt werden. ‘Ik fotografeer het, dan kunnen ze straks zien hoe dom ze zijn geweest’, zei hij bij de presentatie bij zijn fotoboek in 2002. Huijben beperkte zich niet tot mooie panden en locaties. Hij legde ook fabrieken, vaarwegen, bruggen, havens en nijverheid vast. Het leverde hem omschrijvingen op als ‘de hoffotograaf van Oosterhoutse slooppanden', ‘heemfotograaf’ en ‘fotochroniqueur’. Zijn eerste foto in de regio maakt hij van een half ingestorte boerderij in Den Hout. In de 64 jaar daarna komen daar ongeveer nog 70.000 foto’s bij met als thema het verdwijnende Oosterhout . 

Straatsburg

De Oosterhouter werd op 30 december 1922 geboren aan de Zandheuvel in Oosterhout. Zijn vader had hier een schoenenwinkel. Cor was de jongste van een gezin met zes kinderen. In 1933 begon vader met het bezorgen van melk en de jonge Cor hielp zijn vader bij het duwen van de melkkar. Later werd er een paard aangeschaft. In 1936 wordt Cor zelf melkboer. De jonge Huijben was zeer sportief en turnde op hoog niveau. Als hij in 1955 meedoet aan wedstrijden in Straatsburg koopt hij een camera om zijn buitenlands avontuur vast te leggen. Huijben geniet van het fotograferen en neemt de camera voortaan mee als hij zijn melk rondbrengt in de straten van Oosterhout. 

Digitaliseren

Alles wat zijn aandacht trekt, en dat zijn vooral markante Oosterhoutse plekjes, legt hij vast op de gevoelige plaat. Huijben kreeg voor zijn werk diverse onderscheidingen zoals onder meer de Gouden Dasspeld van de gemeente en was erelid van heemkundekring de Heerlijkheid. De leden van de heemkundekring zijn het omvangrijke fotoarchief van Huijben op dit moment aan het digitaliseren. ,,Cor Huijben is heel belangrijk voor de stad", zegt voorzitter van de heemkundekring Johan Benneker. ,,Tientallen jaren heeft hij het Oosterhouts erfgoed vastgelegd. Deze foto's zullen nog geregeld tentoongesteld worden en gebruikt bij publicaties. Wij digitaliseren alles zodat de collectie bewaard blijft voor het nageslacht.”

Volledig scherm
Cor Huijben met zijn Leica en enkele foto's uit zijn archief. © Johan Van Gurp