Volledig scherm
De gloenieuwe Adriana Haanenstraat in Amsterdam. De Oosterhoutse schilderes werd zeer bekend met vooral haar stillevens. © Marco Keyzer/Pix4Profs / RKD

Oosterhoutse kunstenares krijgt straatnaam in Amsterdam

AMSTERDAM/OOSTERHOUT - De aanleg van de Adriana Haanenstraat in Amsterdam is bijna klaar. Eerder dit jaar werd bekend dat er een straat naar de Oosterhoutse schilderes zou worden vernoemd. En nu is het zover. Wethouder cultuur en media Clemens Piena: ,,Het is mooi dat een uit Oosterhout afkomstige schilder een straatnaam in Amsterdam krijgt. Daar zijn we uiteraard in Oosterhout trots op." 

Stillevens

De in de Klappeijstraat geboren schilderes (1814-1895), die jaren in Amsterdam heeft gewoond, stond in de 19de eeuw bekend als de beste schilder van stillevens in Nederland.

Schilderswijk

De Adriana Haanenstraat, een woonstraat waar ook een school is gevestigd, wordt een zijstraat van de Jan Tooropstraat in Nieuw West. In de schilderswijk zijn straten te vinden als de Jan Sluijtersstraat en het Maria Vospad, een schildersvriendin van Haanen. ,,De naam sluit aan bij die in deze buurt", zegt woordvoerder Johan van Beek van stadsdeel Nieuw West. ,,Haanen heeft voldoende verdiensten en bij vernoemen van personen wordt gekozen voor een vrouw."

Koning Willem II

De bloemenstillevens van Haanen waren gewild. Veel van haar klanten woonden in Amsterdam. Koning Willem II kocht een schilderij van haar. Ze exposeerde op de Exposition générale des Beaux Arts in Brussel en op de wereldtentoonstelling van 1876 in de VS. 

Remy van Haanen

Volledig scherm
Kunstschilderes Adriana Haanen (1814-1895) uit Oosterhout krijgt een straatnaam in Amsterdam. © RKD

Haanen kwam uit een kunstenaarsgezin. Naatje, zoals ze genoemd werd, was een dochter van kunsthandelaar en schilder Casparis Haanen en Isabella Johanna Sangster.  Net als haar broers Remigius, Gillis en zus Elisabeth Haanen kreeg ze les van haar vader. Het gezin verhuisde in 1816 naar Utrecht en in 1830 naar Amsterdam. In Oosterhout heeft Adriana geen straatnaam. Haar broer Remigius, een landschapsschilder die naar Wenen verhuisde wel, de Remy van Haanenstraat.

Piena: ,,In Oosterhout kennen we de Remy van Haanenstraat. Daarom verwacht ik niet dat er binnenkort een straat met haar naam in Oosterhout bijkomt. Allereerst omdat er geen nieuwe straten gepland zijn in de schildersbuurt. Daarnaast zou het niet handig zijn als er in Oosterhout twee straten met een vergelijkbare naam zijn. Dat is niet duidelijk voor bewoners en kan bij ambulance en brandweer tot misverstanden leiden.” Piena heeft nog een nieuwtje: ,,We kwamen ook tegen waarom ‘onze’ straat Remy van Haanenstraat heet, terwijl hij de broer is van Adriana Haanen, zonder van. Remigius heeft zelf zijn naam veranderd naar Remy van Haanen in zijn Oostenrijkse periode."

'Julij Rozen'

Ook tegenwoordig wordt het werk van Haanen gewaardeerd. Op de expositie Tweehonderd Jaar Brabant in het Noordbrabants Museum in Den Bosch was Haanen een van de schilders naast Vincent van Gogh en Jan Sluijters. Een van haar schilderijen, Julij Rozen, werd voor 147.950 euro verkocht. Haar werk en dat van haar familieleden is onder meer te zien in het Rijksmuseum, Kröller Müller in Otterlo en Stedelijk Museum Breda.

Volledig scherm
Julij rozen van Adriana Haanen. © RKD
Volledig scherm
Stilleven van Adriana Haanen, Stedelijk Museum Breda. FOTO JOHAN VAN GURP. © BN/ DE STEM