Volledig scherm
PREMIUM
Afzwemmen bij Warande in Oosterhout. CBS uit Amerika maakte in juni 2018 opnames voor de documentaire 60 Minutes. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Oosterhoutse diplomazwemmers nog niet op Amerikaanse tv

OOSTERHOUT - De jeugdige Oosterhoutse zwemmers die een jaar geleden in de Warande zo hun best deden voor de camera's van een Amerikaanse tv-ploeg moeten geduld hebben. De opnames die door CBS News gemaakt zijn van het diploma-zwemmen in Oosterhout zijn nog niet verwerkt in een documentaire. Inmiddels is er door CBS wel een andere documentaire gemaakt over hoe Nederland omgaat met stormvloeden en de stijgende zeespiegel.

In Amerika is zwemles een sport

Quote

CBS is nog wel bezig met een item over leren zwemmen.”

Syl van Loon, Locatiemanager de Warande in Oosterhout.

De Amerikanen willen na de enorme schade en de dodelijke slachtoffers van orkanen in 2005 in New Orleans, in 2012 in New York en 2017 in Puerto Rico in beeld brengen hoe Nederland omgaat met hoog water en met stormvloeden. Een van de onderdelen die de Amerikanen wilden filmen, is de Nederlandse traditie om kinderen in de basisschoolleeftijd een zwemdiploma te laten halen. In Nederland is zwemles gericht op overleven, een methode om niet te verdrinken, terwijl zwemles in Amerika meer als sport wordt gezien.