Volledig scherm
Hennepstekjes, ter illustratie. © ANP XTRA/ Robin van Lonkhuijsen

Oosterhouts drugspand: ‘9 kilo hennep was voor eigen gebruik’

OOSTERHOUT - De bewoners van een huis aan de Klappeijstraat in Oosterhout vechten de sluiting van hun woning aan. Het huis moet drie maanden dicht.

Tijdens een controle in september dit jaar vond de politie onder meer 9 kilo hennep, ruim een halve kilo hasj en 200 milliliter GHB in het pand. Volgens hun advocaat Bisar Çiçek wordt er geen drugs verhandeld, maar is het voor eigen gebruik.

Bij de gemeente Oosterhout is de afgelopen jaren een aantal maal een melding binnengekomen dat er vanuit de woning drugs zouden worden verkocht. Reden voor een inval in september.

Paddo’s, vloeitjes en cash

Naast de grote hoeveelheid verboden middelen vindt de politie ook paddo's, een weegschaal, gripzakjes waarin drugs worden verpakt, een berg vloeitjes en ruim 5000 euro cash.

Of justitie vervolging instelt tegen de twee bewoners is nog onduidelijk, ze zijn daarvoor nog niet gedagvaard. De vondst is voor de gemeente reden om de woning voor drie maanden op slot te draaien.

Drugsgevoelige omgeving

Advocaat Çiçek spreekt de vondst van de drugs niet tegen, maar stelt dat die voor eigen gebruik zijn. Aangezien het om een eerste overtreding gaat vindt hij een waarschuwing op zijn plaats. Maar Oosterhout wil daar niet aan, gezien de forse hoeveelheid en het vermoeden dat er wordt verkocht. ,,De woning ligt in het uitgaanscentrum en vlakbij een park, een drugsgevoelige omgeving. Reden voor de sluiting”, aldus de vertegenwoordiger van de gemeente.

Een van de bewoners erkent 'wel eens iets te hebben doorverkocht'. Maar van de hennep wilde hij olie maken voor eigen gebruik. De rechter vroeg hoe lang hij met een half kilo hasj doet, als die voor eigen gebruik is. ,,Ongeveer een half jaar. Ik wilde graag een voorraad.” De GHB hadden ze volgens hun advocaat gekregen. Die was in een hoekje blijven liggen.

Ramp

Çiçek benadrukt dat sluiting voor beide bewoners een ramp zou zijn. De ene kampt met een progressieve chronische ziekte, de ander met zware psychische problemen. Beiden zijn gebaat bij routine, rust, en een vertrouwde omgeving met elkaar. Die zou elders niet te vinden zijn. Ook niet tijdelijk.

De rechter wil van de gemeente weten of ze hiervoor een oplossing heeft, maar de gemeente ziet daarin geen rol voor zichzelf weggelegd. De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

 1. Drankenhandel geraffineerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd
  PREMIUM

  Drankenhan­del geraffi­neerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd

  Horecagroothandel De Monnik uit Oldenzaal werd op geraffineerde wijze opgelicht: met een fout rekeningnummer, een zogenaamde aandelenverkoop en de aankoop van kilo's goud. Op die manier gingen Benjo K. (44) uit Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen er volgens justitie met 468.000 euro vandoor. Tegen de mannen werd vrijdag twee en tweeënhalf jaar cel geëist. De Dongense vrouw van S. (52) hoorde vier weken tegen zich eisen.
 2. Boerenleven
  Boerenpraat

  Boerenle­ven

  MADE - Wanneer je een boer vraagt uit te leggen wat zijn beroep inhoudt, zal hij al snel zeggen dat boeren geen beroep is. Het is een manier van leven. Het wonen, leven en werken op een boerderij is veel meer met elkaar verweven dan bij welk ander vak ook. Natuurlijk, ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en bij thuiswerkers ligt wonen en werken vaak dichtbij elkaar. Maar vooral de levende have, het weer en het wisselen van de seizoenen maken het leven op een boerderij erg onvoorspelbaar.