Volledig scherm
De 534 kilo aan ametamine heeft een straatwaarde van ruim 26 miljoen euro. © OM Oost-Brabant

Oosterhouter (47) zes jaar de cel in voor smokkel van 534 kilo Jihad-drugs in graafmachine

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft een 47-jarige Oosterhouter van Syrische afkomst veroordeeld voor het bezit en de smokkel van 534 kilo amfetamine, met een straatwaarde van ruim 26 miljoen euro. De verdachte had de drugs verstopt in het contragewicht van een graafmachine die hij kort daarvoor had aangeschaft.

De graafmachine zou met de partij drugs via België naar Saoedie-Arabië worden verscheept. Het zou gaan om zogenaamde Captagon-pillen, die bestaan uit een combinatie van amfetamine en cafeïne. Dat het transport het land nog niet uit was, doet er volgens de rechtbank niet toe: de Oosterhouter was volop met de voorbereidingen daarvoor bezig. Hij had “een aanzienlijke rol in de planning en organisatie” van de smokkel, oordeelde de rechter. 

Voor de operatie had de verdachte, samen met iemand anders, een loods in Berlicum gehuurd. Deze man, die klaarblijkelijk niet op de hoogte was van de smokkelplannen, trof de amfetamine in het contragewicht aan en stapte daarop naar de politie. De rechtbank gelooft niets van het verhaal van de verdachte dat hij nergens van wist en dat hij er door zijn zakenpartner is ingeluisd. Het ligt niet voor de hand dat iemand die betrokken is bij zo’n lucratieve smokkel zelf naar de politie stapt, aldus de redenering van de rechter.

Dat de verdachte geen openheid van zaken heeft willen geven, heeft mede de hoogte van de straf bepaald.

Captagon-pillen worden in ons land over het algemeen niet gebruikt of verhandeld, laat het OM weten. In het Midden-Oosten zijn deze drugs echter wel populair: in het uitgaanscircuit en onder Jihad-strijders.

Om die reden worden de pillen ook wel de Jihad-drug, Jihad-meth of IS-drug genoemd. Zo had de terrorist die in 2015 op het strand van het Tunesische Sousse 38 mensen vermoordde, een pilletje achter de kiezen. Het middel zorgt ervoor dat remmingen en angsten verdwijnen.

Volledig scherm
De pillen zaten verstopt in het contragewicht van een graafmachine. © OM Oost-Brabant