Volledig scherm
Het overgebleven deel van het beeld 'Vogels in vlucht' in het Oosterhoutse Slotpark. © Jamaica Vink

Ook Oosterhout slachtoffer van beeldendief

OOSTERHOUT - De gemeente Oosterhout zint op maatregelen na de vlaag van beeldendiefstallen in de regio afgelopen voorjaar. Ook Oosterhout werd toen, zo blijkt nu na vragen van BN DeStem, slachtoffer. 

Een deel van het bronzen beeld Vogels in vlucht  werd vanuit het Slotpark ontvreemd. Bij een ander beeld, Hatsiekedee op de Markt, lijkt gezien wat beschadigingen ook een poging te zijn gedaan.

Triest

Volledig scherm
Bij het beeld 'Hatsiekedee' op de Markt, lijkt gezien wat beschadigingen ook een poging te zijn gedaan. © Rob Musters

Voor de gemeente, die de daad 'triest' noemt, is de diefstal aanleiding om 'opnieuw na te denken over hoe om te gaan met kunst in de openbare ruimte'. ,,Er worden momenteel voorbereidingen getroffen om hierop nieuw beleid te ontwikkelen'', legt een gemeentewoordvoerder uit. 

Over die nieuwe aanpak kan de gemeente inhoudelijk nog weinig zeggen, aldus de persvoorlichter. ,,Wat vaststaat is dat er nooit voorkomen kan worden dat bepaalde kwaadwillende mensen kunst vernielen of stelen. Dit zou enkel kunnen door geen kunst meer te plaatsen, iets wat natuurlijk nooit een optie mag zijn. Het zal dus meer gaan over verzekeringsdekkingen en eventuele versteviging van objecten.''

Tien beelden ontvreemd

Afgelopen juni werd bekend dat in korte tijd tien, voornamelijk bronzen, beelden waren ontvreemd in onder meer Dongen, Breda, Kaatsheuvel, Oosteind en Raamsdonk. 

,,Naar aanleiding van de berichten rondom de diefstallen heeft er op 14 juli een inventarisatie plaatsgevonden van alle 57 kunstvoorwerpen in de Oosterhoutse openbare ruimte'', zegt de woordvoerder van de gemeente. ,,Bij deze rondgang is geconstateerd dat een deel van Vogels in vlucht is verdwenen.''

Aanhouding

In verband met de diefstallen werden begin augustus een man (42) en een vrouw (39) uit Dongen aangehouden. In een schuur bij hun huis en op een tweede locatie werden onder andere zes beelden - grotendeels vernield - aangetroffen. Na de aanhouding kwam er een eind aan de beeldendiefstallen.

,,Binnenkort zal het Openbaar Ministerie de zaken plannen voor de snelrechter'', vertelt een woordvoerder van het OM in Breda. De twee Dongenaren komen dan voor de rechter op verdenking van het helen van twee beelden, twee fietsen en verschillende muziekinstrumenten. Waarom twee en niet meer beelden? ,,Die twee achten wij bewijsbaar'', aldus de OM-woordvoerder.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement