Volledig scherm
Een voorbeeld van sinusmaaien. © DG

Oosterhout wil vanaf 2020 anders gaan maaien: ‘Huidig beheer is achterhaald en ouderwets‘

OOSTERHOUT - Oosterhout moet vanaf 2020 ‘insectenvriendelijk‘ en ‘natuur verantwoord‘ gaan maaien. De politiek wil dat de gemeente onderzoekt hoe het maaibeleid aangepast kan worden. 

Een voorstel van Gemeentebelangen en GroenLinks krijgt de steun van de hele gemeenteraad. “De gemeente Oosterhout past al meer dan twintig jaar een ouderwets en zeer achterhaald maaibeheer toe“, betoogt Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks). “Er wordt geen enkele rekening gehouden met de voedselvoorraden voor bijen en andere insecten in het voorjaar, zomer en najaar. Terwijl de achteruitgang van insecten - en bijen in het bijzonder - al jaren een vaststaand feit is. Daarover verschijnen regelmatig alarmerende berichten in de media.“ 

Zorgelijk 

Gemeentebelangen en GroenLinks verwijzen naar een brief van minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek naar de achteruitgang van insecten in Duitsland. “Een zorgelijke situatie“, stelt de minister. 

Daarnaast refereren de partijen aan een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Intensief beheer kan een negatief effect hebben op de diversiteit aan insectensoorten. Een andere aanpak is bijvoorbeeld het sinusmaaien, waarbij een stuk groen als het ware slingerend wordt gemaaid. Dit leidt tot betere omstandigheden voor flora en fauna. Zo voert waterschap Brabantse Delta al een proef uit op verschillende dijken in de regio met sinusmaaien, om zo de variatie in de begroeiing te bevorderen. 

  1. Eftelingbezoekers opgelet: binnenkort trajectcontrole op N261 Waalwijk-Tilburg
    PREMIUM

    Eftelingbe­zoe­kers opgelet: binnenkort trajectcon­tro­le op N261 Waal­wijk-Til­burg

    WAALWIJK - Scheur je altijd over de N261 van Waalwijk naar Tilburg of ga je vaak naar de Efteling in Kaatsheuvel? Dan is het binnenkort opletten geblazen. Het openbaar ministerie start met een trajectcontrole op de N261. In totaal worden deze weken op twintig N-wegen in Nederland camera-systemen geïnstalleerd die de komende maanden worden getest. Vanaf september worden de trajectcontroles één voor één aangezet.