Volledig scherm
Voordat de volwassen lopers van start gingen, zette de jeugd zijn beste beentje voor bij de Kaaienloop. © Johan Wouters/Pix4Profs

Oosterhout werkt zich in het zweet bij zeventiende Kaaienloop

OOSTERHOUT - Oosterhout trok zaterdag zijn loopschoenen aan voor de zeventiende editie van de Kaaienloop. Oók de allerkleinsten.

Voordat zaterdag de wedstrijdlopers voor de 5 en 10 kilometer werden weggeschoten, waren er twee wedstrijden waaraan kinderen konden deelnemen: de Bambinoloop (4 tot en met 7 jaar) en de Kinderloop (8 tot en met 11 jaar). Ook was er de Kaaise Mijl voor íets oudere, maar wel minderjarige lopers.

Ongeduldig

Quote

Ik heb maar één keer geoefend, anders ben ik al moe als ik ga beginnen

Jace (6)

Ruim voor de start van de 550 meter voor de kleinsten staan op de Heuvel zo’n 130 kinderen te trappelen van ongeduld voor hun wedstrijd, de Bambinoloop. Het parcours voert door een deel het stadspark.

Jace (6) vertrouwt op zijn conditie. ,,Ik heb maar één keer geoefend, anders ben ik al moe als ik ga beginnen.’’ Het is de eerste keer dat hij aan een loop meedoet. Lynn (5) vindt het allemaal maar spannend. Veilig aan de hand van papa wacht ze het startschot af. Zij heeft wel geoefend: ,,Tijdens het oppassen, bij opa en oma in de straat.’’

Startschot

Dan is het eindelijk zo ver. Na een bemoedigend woordje en een dikke duim voor alle deelnemers lost burgemeester Marc Buijs het startschot. Als een wervelende kluwen stormen de jonge lopers naar voren. Door de organisatie worden ze tot voorzichtigheid gemaand om valpartijen te voorkomen.

Binnen drie minuten meldt Kenzo Akkermans zich weer bij de finish op de Heuvel: hij wint de loop, in een tijd van 2 minuut 20. Jace wordt vijfde. Lynn wordt bij de meisjes 28ste, maar die uitslag vindt ze minder interessant. Met papa gaat ze op zoek naar wat te drinken en het beloofde ijsje.

1 kilometer

De broertjes Bram (10) en Guus (8) uit Breda staan met nog een kleine honderd andere atleten in de dop klaar voor de Jeugdloop over 1 kilometer doen. Bram kent de wedstrijd, omdat hij vorig jaar ook al meedeed. De Jeugdloop wordt bij de jongens gewonnen door Boris Griep en bij de meisjes door Nieke Westerveen. Bram wordt verdienstelijk vierde.

Wisselbeker

Quote

Zo kunnen we het hardlopen voor kinderen het best promoten

Gerard van Eijnatten, Kaaienloop-voorzitter

Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er voor Oosterhoutse basisscholen wisselbekers te verdienen bij de Kaaienloop. Dit jaar gingen de bekers naar vrije school De Strijene en basisschool De Westhoek.

Kaaienloop-voorzitter Gerard van Eijnatten is blij met het grote aantal deelnemende kinderen: ,,Op deze manier kunnen we het hardlopen voor kinderen het best promoten.’’

Nadat de kinderen zich in het zweet hebben gewerkt, verschijnen de volwassenen aan de start, van afgetrainde en ervaren atleet tot loltrappende loopliefhebber. Zij kunnen zich wagen aan de 5 of 10 kilometer, of aan de 10 Engelse Mijl (door drie verschillende onderdelen te combineren).

Volledig scherm
Meer dan tweehonderd jonge atleetjes verschenen aan de start bij de Bambinoloop (550 meter) en Kinderloop (1 kilometer), de eerste programma-onderdelen van de oer-Oosterhoutse Kaaienloop. © Johan Wouters/Pix4Profs