Volledig scherm
© Thinkstock

Oosterhout vraagt met Down in Town aandacht voor verstandelijke beperking

OOSTERHOUT - In Oosterhout staat een groot nieuw evenement op stapel dat aandacht vraagt voor mensen met een verstandelijke beperking. In vier weken tijd, van eind april tot eind mei, is er onder de noemer Down in Town een uitgebreid programma gepland met sportactiviteiten, films, theater- en muziekvoorstellingen, lezingen, foto's op de Markt, een boekpresentatie, een informatiemarkt en een openingsconcert in de St. Jansbasiliek van de Jostiband.

Het project, dat gesteund wordt door een groot aantal bedrijven, instellingen en organisaties in de stad, moet de acceptatie voor mensen met een verstandelijke beperking vergroten.

De organisatie is in handen van de stichting Ieder-één. Voorzitter Boy Neomagus: ,,Het project draagt de naam Down in Town, omdat het lekker bekt, maar de activiteiten zijn bedoeld voor alle mensen met een verstandelijke beperking en voor alle betrokkenen en geïnteresseerden." Stichting Ieder-één hoopt met het evenement te bereiken dat er meer begrip komt voor mensen met een verstandelijke beperking.

Neomagus: ,,Deze mensen horen in de samenleving thuis. We moeten hier zo open mogelijk mee omgaan en mensen met een verstandelijke beperking meer laten integreren bij bedrijven zoals bijvoorbeeld bij Brownies & Downies, maar ook meer aandacht voor kunst, sport, huisvesting en gezondheid voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Want we moeten niet alleen over de hoofden van de mensen heen praten, maar ze er bij betrekken. Bij dit evenement doen we dat ook bijvoorbeeld met voorstellingen en kunstwerken die door de doelgroep zelf gemaakt zijn."

Het opzetten van de stichting Ieder-één is een initiatief van Boy Neomagus en Daniëlle Baay. Neomagus: ,,Ik heb zelf dertien jaar in de zorg gewerkt voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik raakte met Daniëlle in gesprek over kinderen met het syndroom van Down en we raakten er niet over uitgepraat. We besloten om samen iets op poten te zetten en dat is nu uitgegroeid tot een forse organisatie."

Het evenement dat 55.000 euro kost, wordt financieel gedragen door sponsors uit het bedrijfsleven, diverse fondsen en een subsidie van de gemeente. www.stichting-iedereen.nl