Volledig scherm
Pix4Profs-Ron Magielse tientallen fietsen blokkeren de ingang naar de fietsenstalling op het busstation aan de leijsenhoek. © Pix4Profs-Ron Magielse

Oosterhout strijdt tegen fietsenoverlast bij busstation: ‘We gaan fietsen meenemen’

OOSTERHOUT - Oosterhout voert de strijd op tegen de fietsenoverlast rond het busstation. ,,We gaan komende weken fietsen meenemen en stallen”, kondigt burgemeester Mark Buijs aan. ,,Mensen kunnen hun fiets dan tegen een bepaald bedrag terughalen. Dit kan gewoon niet meer.”

Al jaren zijn de fietsen een probleem; veel gebruikers verzaken om hun fietsen in de stalling te zetten, waardoor een blokkade ontstaat naar de toegang van de fietsenstalling. ,,Volgens buschauffeurs is de overlast erger dan ooit”, zegt Uhro van der Pluijm (GroenLinks). Jules de Nijs (Gemeentebelangen): ,,Het probleem verspreidt zich als een olievlek rond de Leijsenhoek en omliggende straten.”

‘Volledige capaciteit nooit in gebruik‘

De tweelaagse stalling biedt ruimte voor driehonderd fietsen en dat zou volgens de gemeente voldoende moeten zijn. Punt is dat veel mensen hun fiets niet op kunnen of willen tillen, zodat hij op de tweede laag kan staan. De bovenste rekken staan dan ook grotendeels leeg. Uitbreiding ziet Buijs daarom niet zitten. 

,,De volledige capaciteit is nooit in gebruik. We kijken wat we in het bewustwordingstraject kunnen doen.” Volgens de burgemeester kunnen bijvoorbeeld scholieren bij aanvang van het nieuwe schooljaar door boa's worden aangesproken. 

  1. Petitie naar minister: alternatief voor autoweg langs Kloosterhoeve

    Petitie naar minister: alterna­tief voor autoweg langs Klooster­hoe­ve

    RAAMSDONKSVEER - 5300 Handtekeningen heeft de SVP in de gemeente Geertruidenberg al opgehaald. En nog voor het eind van het jaar zijn het er 6000, is de verwachting. Gebundeld in een petitie worden die verzonden aan minister Cora van Nieuwenhuizen en de Tweede kamer. De boodschap: er moet een alternatief komen voor de autoweg die na de verbreding van de A27 langs de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer komt te liggen.