Volledig scherm
Aan de Bredaseweg 162 in Oosterhout stond tot de oorlog hotel Metropole, na de oorlog werd het terrein bekend als het terrein van Vrakking Autobanden. Enige tijd terug heeft de gemeente het perceel gekocht om landgoed Oosterheide aan te laten sluiten op de Vrachelse Heide. Het pand op het terrein is gesloopt en de grond is gesaneerd. Teruggegeven aan de natuur begint het terrein nu vorm te krijgen. © Johan Wouters

Oosterhout heeft geen plannen meer voor Open Linie

OOSTERHOUT - De Open Linie. Een 'groene buffer tussen Breda en Oosterhout' moest het worden, 'een tegenwicht voor de verstedelijking' werd het genoemd. In 2011 stelde de provincie een subsidie van 1.350.000 euro beschikbaar voor het landschapspark Open Linie om te voorkomen dat Breda en Oosterhout aan elkaar vast groeiden. Oosterhout stak 500.000 euro in het project. Breda heeft 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor allerlei verschillende groene projecten. De Open Linie valt daar ook onder.

Is de opzet van het project geslaagd of niet? Breda en Oosterhout vinden van wel. 'De ambities zijn verwezenlijkt. De meeste projecten zijn uitgevoerd', zo luiden de reacties van de woordvoerders. Toch zet de fractie van GroenLinks uit Oosterhout daar vraagtekens bij. ,,Het is in Oosterhout een beetje als een nachtkaars uitgegaan", vindt Uhro van der Pluijm (GroenLinks). ,,Het zou een langjarig project worden tot 2025 en er zijn inderdaad een hoop plannen uitgevoerd, maar nu het geld op is, heb ik toch een onbevredigend gevoel. Is dit nu een volledige groene buffer?"

Van der Pluijm heeft een lijst vragen naar het Oosterhoutse college van B en W gestuurd. Het raadslid wil weten waarom het geld al op is, wat er gerealiseerd is en wat niet? Het college laat weten dat bijna al het geld besteed is aan de verschillende projecten. Zo is er een bosverbinding gemaakt tussen de Vrachelse Heide en Landgoed Oosterheide bij de voormalige bandenhandel van Vrakking aan de Bredaseweg, bij Hannebroeck is een natuurbufferzone aangelegd, bij Groene Poort Seters een akkerreservaat en daarnaast is nog geld besteed aan de mountainbikeroute en aan projecten als 'integrale begrazing.'

Van der Pluijm: ,,Dat is mooi, maar er liggen nog meer wensen. Denk bijvoorbeeld aan een ecoduct over de A27." Oosterhout laat echter weten dat 'geen concrete plannen' liggen en dat 'er geen subsidiemogelijkheden meer zijn'. In Breda ligt dat anders. ,,Voor de uitvoering van de projecten zijn er in Breda geen problemen met geld", aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Er zijn al flink wat plannen uitgevoerd zoals onder meer het Hoeveneind in Teteringen waar een weiland is omgezet tot natuurgebied, er zijn bruggen aangelegd bij het park in de Hoge Vught en op dit moment zijn we nog bezig met het realiseren van een heel groot project, de Natte Natuurparel in de Lage Vuchtpolder."