Volledig scherm
© rgbstock.com

Oosterhout hakt in vijftig pagina's met geboden en verboden

OOSTERHOUT - Ruim vijftig pagina's met regels: dat kan best wat minder, vindt de gemeente Oosterhout. Daarom wordt nog dit jaar de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) tegen het licht gehouden.

Huisregels
Deze verordening bestaat uit een gedetailleerde lijst van zaken die wel en niet mogen in het openbaar gebied. Een soort gemeentelijke huisregels die de stad leefbaar, schoon en veilig moeten houden. Door erin te schrappen, wil de gemeente 'de inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van de APV vergroten'. En 'meer mogelijk maken met minder regels'.

"In een woud vol regels, zie je de bomen niet meer. Mensen weten zelf ook wel wat wel en niet gewenst is. Daar heb je geen geschreven regels voor nodig", legt een woordvoerder uit. Maar, benadrukt hij: "Soms zijn regels wel nodig, als er op gehandhaafd moet worden."

Trend
Het verminderen van regels is overigens een trend in Nederland. Ook in Oosterhout leeft dit al een tijdje, volgens de gemeente. "Dit heeft bijvoorbeeld al geleid tot het afschaffen van het 'welstandsadvies' bij het (ver)bouwen van woningen."

De gehele APV staat op de gemeentelijke website. Wie de artikelen leest, komt grappige en voor de hand liggende geboden en verboden tegen.

Zo is het verboden om 'lopers, valse sleutels, touwladders, lantaarns' of ander inbreekgereedschap te vervoeren of bij zich te hebben. En in bossen mag je geen 'brandende of smeulende voorwerpen laten vallen, wegwerpen of laten liggen'.

Vuur
Vuur stoken mag niet in de openbare ruimte, tenzij het gaat om 'kaarsen, fakkels, terrashaarden, vuurkorven' of 'vuur voor bakken, braden en koken' én er geen gevaar, overlast of hinder voor de omgeving optreedt.

Elk artikel uit de APV wordt de komende tijd door de gemeente bekeken. Hoe vaak wordt erop gehandhaafd? Wat zijn risico's bij afschaffing? Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad in januari de nieuwe regeling.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.