Volledig scherm
© Thinkstock

Oosterhout gaat weer hulp in de huishouding aanbieden en financieel compenseren

OOSTERHOUT - Vanaf januari volgend jaar veranderen de regels omtrent hulp in het huishouden in Oosterhout. De gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met een voorstel van het college. Een plan dat veel lof kreeg van de fracties.

Het beleid betekent dat Oosterhout weer hulp in het huishouden aanbiedt. Inwoners die menen hulp nodig te hebben, kunnen zich melden bij het Sociaal Wijkteam. Dat team kijkt wat de aanvrager zelf kan doen en of er een netwerk beschikbaar is.

Is dat er niet, dan wordt bekeken hoeveel uren hulp de aanvrager krijgt. Zorg op maat. Mensen die voorheen hulp via de gemeente ontvingen, krijgen een brief.

Verder besloot de raad dat alle 1.500 Oosterhouters die anderhalf jaar onterecht geen hulp ontvingen, financieel gecompenseerd worden. Mits ze de hulp die ze zelf hebben ingeschakeld, kunnen aantonen met nota’s of betalingsbewijzen. Hierbij wordt wel gekeken of dit overeenkomt met de eerder geindiceerde uren.

Wie géén bonnetjes kan overleggen, krijgt twee keer vier uur hulp aangeboden. Inwoners kunnen zich hiervoor tot het einde van dit jaar aanmelden.

Ad Strack van Schijndel (Gezond Burger Verstand) is blij dat de hulp in het huishouden ‘nu goed geregeld wordt’, maar is wel teleurgesteld over de afgelopen anderhalf jaar. Strack van Schijndel: „De inschatting van het college ten aanzien van de wetelijke kaders was niet goed.”

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.