Oosteind op de barricaden voor beheerder Oostquartier

OOSTEIND - Oosteind is boos: de beheerder van het dorpshuis moet weg. Volgens werkgever Surplus is er wel een goede reden voor. Het kerkdorp Oosteind staat op zijn achterste benen omdat het contract van Johan Oomen, de populaire beheerder van het Oostquartier, niet verlengd wordt. Actiegroep Johan Moet Blijven probeert werkgever Surplus op andere gedachten te brengen.  Surplus houdt tot nog toe voet bij stuk.

De actiegroep Johan Moet Blijven heeft inmiddels tweehonderd handtekeningen in Oosteind opgehaald, maar volgens Elly Louwet van de actiegroep worden dat er 'nog veel meer'. Louwet: ,,Alle verenigingen in Oosteind steunen de actie. Die handtekeningen moeten nog binnenkomen en dat zijn er honderden." Woordvoerder van de actiegroep Fred Gabriëls: ,,De Oosteindse bevolking wil dat Johan blijft. Hij is in het Oostquartier heel goed op zijn plaats. De VBO heeft er alles aan gedaan om Surplus op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt."

Volgens Ad Caron, voorzitter van VBO, zijn de bewoners van het dorp daarom boos. Caron: ,,Wij hebben iedereen na het overleg met Surplus geïnformeerd. Daarna is er een groep mensen in opstand gekomen. Gebruikers van het Oostquartier vinden dat ze al vanaf 2012 te kakken worden gezet, omdat ze er niet meer kunnen repeteren. En nu moet ook nog eens een populaire beheerder weg." Regiomanager Anja Hartmans van Surplus is echter niet van plan om water bij de wijn te doen. Hartmans: ,,Ik heb begrip voor het verdriet en de pijn in Oosteind. Johan neemt een bijzondere plaats in in de gemeenschap, maar we gaan het contract niet verlengen. De reden daarvoor is iets tussen de werkgever en de werknemer. Daar treed ik niet mee naar buiten." Ook de gemeente, eigenaar van het Oostquartier, mengt zich niet in deze zaak.

Johan Oomen leek begin dit jaar de ideale kandidaat om het Oostquartier in Oosteind te runnen. Oomen, die in januari 2016 aan de slag ging met een jaarcontract, is als oud-voorzitter van de VBO immers goed ingevoerd in de gemeenschap van Oosteind; hij kent alle verenigingen en alle vrijwilligers. Amper twee weken na zijn eerste werkdag, op 13 januari, trof de politie in een pand dat Oomen verhuurde 30 kilo hennep, spullen voor een drogerij en een grote hoeveelheid patronen aan. Oomen zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de activiteiten van de huurder en is ook geen verdachte in de zaak. Hij noemde de politieinval dan ook niet bij zijn werkgever Surplus. Dat hij dat niet deed, lijkt een rol te spelen in de huidige situatie.