Volledig scherm
© ANP

Onvrede in Rijen over communicatie ProRail

RIJEN - De communicatie vanuit ProRail richting bewoners omtrent het geluidsaneringsproject aan het spoor in Rijen laat nogal lang op zich wachten.

Dat was gisteravond de conclusie van de voltallige raadscommissie Ruimte in de gemeente Gilze en Rijen.

Eind 2012 maakte ProRail bekend dat Gilze en Rijen een pilotgemeente is voor de uitvoering van het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG). In dat kader is ProRail voornemens om in 2014 nieuwe rails te gaan leggen. Daarbij worden de houten dwarsliggers vervangen door betonnen dwarsliggers en worden raildempers aangebracht. Daarna komen er in overleg met bewoners en de gemeente geluidsschermen langs het spoor.

Afspraak is volgens wethouder Willem Starreveld dat de communicatie richting bewoners door ProRail verzorgd wordt. Het feit dat de bewoners vanuit ProRail tot nu toe nog helemaal niets vernomen hebben, leidde bij onder meer de VVD- en de PvdA-fractie tot gefronste wenkbrauwen. Starreveld zei daar weinig aan te kunnen doen: "Blijkbaar heeft ProRail die tijd nodig. ProRail gaat nog een presentatie verzorgen waar bewoners op de hoogte worden gebracht over de stand van zaken. Ik ga informeren wanneer dat gepland is, maar denk dat het een kwestie van weken is."

De wethouder herinnerde de commissie er bovendien aan dat los van het pilotproject er richting een aantal bewoners aan de Spoorlaan Zuid al eerder is toegezegd, dat ze gebruik kunnen maken van een subsidiepot van 100.000 euro voor geluidsisolatie van hun woning. Starreveld: "En ook al komen er straks geluidsschermen: ik vind dat we die belofte gestand moeten doen. Beloofd is beloofd."