Volledig scherm
© Beeld Werkt

Onrust in Sprang-Capelle over ruimen graven

SPRANG-CAPELLE - Het voornemen om oude graven te ruimen op de begraafplaatsen aan de Heistraat en de Tilburgseweg in Sprang-Capelle zorgt voor onrust in het dorp. Dat schrijft de politieke partij SGP in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. De SGP wil van het college weten of er geen alternatieven denkbaar zijn. 

Waalwijk wil graven ruimen waarvan de grafrechten zijn verlopen. De gemeente wil er zo voor zorgen dat er ook in de toekomst nog ruimte is om mensen te begraven. Ook wil de gemeente dat de begraafplaatsen er netjes uit blijven zien. Zoals wethouder Jan van Groos al eerder zei: ,,De gemeente onderhoudt de begraafplaatsen, het groen en de paden, maar niet de graven zelf. Als niemand er naar omkijkt, kan een begraafplaats verloederen en wordt het een onprettige plek om te zijn."

Grafrust
Volgens de SGP is het bewaren van de grafrust voor nabestaanden echter van grote waarde. De partij vraagt het college onder meer om te kijken of er geen uitbreidingsmogelijkheden van de begraafplaatsen zijn zodat ruimen niet nodig is. De begraafplaats aan de Heistraat bijvoorbeeld is aan de zuidzijde omringd door landerijen. ,,Stel dat het mogelijk is om aangrenzende percelen te kopen, hoe staat u hier dan tegenover?", zo vraagt de partij. 

De gemeente Waalwijk houdt 25 september in cultureel centrum Zidewinde in Sprang-Capelle een informatieavond over de voorgenomen ruiming . Waalwijk wil nabestaanden zorgvuldig informeren, maar zegt ook dat het niet mogelijk is om grafrechten te verlengen. Herbegraven is wel mogelijk, maar dat moet, volgens de gemeente, dan op een andere plek. Waalwijk wil zo voorkomen dat een graf uit 2017 naast een graf uit bijvoorbeeld 1983 komt. Nabestaanden kunnen ook kiezen om de stoffelijke resten te cremeren of te plaatsen in een verzamelgraf. Dat is eerder gebeurd met de geruimde graven van de voormalige begraafplaats Antonius van Padua in Waalwijk. Voor die graven is op Bloemendaal een verzamelgraf gemaakt. 

Het college van Waalwijk heeft, volgens de regels die hiervoor gelden, zes weken de tijd om antwoord te geven op de vragen van de SGP.