Volledig scherm
Mestinjecteur van loonbedrijf Sonnemans uit Someren. Via deze methode wordt de ammoniakuitstoot beperkt. © Ton de Hond

Onrust bij veeboeren over strengere regels

OOSTERHOUT - De strengere eisen van de provincie op het gebied van ammoniakuitstoot zorgen voor onrust bij veehouders in de regio Oosterhout. Raadslid Henk van Ginneken (Gezond Burger Verstand) heeft vragen gesteld aan het college van B en W, omdat de maatregel volgens Van Ginneken ‘onuitvoerbaar is’.

Regels zijn niet bekend

Quote

Boeren willen wel investeren, maar ze weten niet welk systeem ze moeten aanschaffen.”

Raadslid Henk van Ginneken (Gezond Burger Verstand)

Provinciale Staten van Noord Brabant hebben op 7 juli 2017 de gewijzigde verordening natuurbescherming aangenomen. Boeren moeten hun stallen aanpassen voor 2022 en een vergunning aanvragen voor 2020. De vergunningen moeten eind van dit jaar klant-en-klaar zijn. ,,Dat gaat niet", aldus Van Ginneken. ,,De regels zijn niet bekend. Daarnaast is er nog geen stalsysteem beschikbaar waarbij de bron van het probleem wordt aangepakt. Boeren willen wel investeren, maar ze weten niet welk systeem ze moeten aanschaffen.”

Onuitvoerbare regelgeving

Het raadslid plaats ook vraagtekens bij de afhandeling van de aanvragen. ,,Heeft het College al extra capaciteit gereserveerd om al die vergunningen te kunnen behandelen?”, zo vraagt Van Ginneken die een hausse aan aanvragen verwacht. Het raadslid vindt dat de Provincie, zowel de veehouderij als gemeenten en omgevingsdiensten opgezadeld hebben met ‘onuitvoerbare regelgeving’.