Ongeloof over drugsfabriek in Lage Zwaluwe: 'We hebben naast een bom geleefd'

videoLAGE ZWALUWE - Als de roldeur van de loods aan De Zwingel in Lage Zwaluwe opengaat dringt de omvang van de drugsfabriek pas goed door tot buurman Richard de Graaf. ,,We hebben naast een bom geleefd", klinkt het vol ongeloof.

Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland West Brabant, beaamt dat het een 'levensgevaarlijke situatie' is. Vaten vol met zoutzuur, methanol,  en andere grondstoffen voor het maken van synthetische drugs staan opgestapeld. Evenals tientallen gasflessen. ,,De hele bovenverdieping en een deel van de begane grond zijn ingericht als drugsfabriek," vertelt Pecht. ,,We hebben hier te maken met georganiseerde zware criminaliteit." 

Volledig scherm
© Mariëtte den Engelse

Ruim 30.000 liter aan drugsafval staat er in de loods, is de eerste schatting. ,,Maar dat wordt nog veel meer. We hebben lang alles nog niet gezien", meldt Pecht die ervan overtuigd is dat de fabriek al lange tijd in gebruik is.  Binnen was het een rotzooi, spullen stonden en lagen door elkaar. ,,Eén van de smerigste labs die ik ooit heb gezien'', aldus Pecht. 

'Spontane vent'

Buurman De Graaf schrikt van wat hij ziet. Nooit heeft hij iets gemerkt, nooit iets geroken ook. Zijn buurman kent hij als 'een spontane vent'. Dat er nu een mega drugslab is ontdekt, maakt hem boos. ,,Mijn kleinkinderen lopen hier ook rond. Het is levensgevaarlijk. Ons is verteld dat één ketel op ontploffen stond, zo slecht was de situatie daar."

Volledig scherm
© Mariëtte den Engelse

En dan te bedenken dat De Graaf drie jaar geleden het dorp Moerdijk heeft verruild voor Lage Zwaluwe, juist vanwege de stank en het gevaar van de industrie. Aan De Zwingel runt hij nu Holland Camper Service, met Hymers als specialisatie. Rond 13.00 uur 's middags kwam de politie bij hem aan de deur. ,,Voor huiszoeking. Ze hebben de woning en het bedrijfspand van top tot teen onderzocht", vertelt hij. ,, Ze vermoeden ergens een hennepkwekerij. Ze zochten een stroompiek", vertelt hij. ,,Uiteindelijk is het drugspand opengebroken."

In de naastgelegen woning vonden agenten een ondergrondse hennepkwekerij.  met honderd planten. De eigenaren van het pand, een man (73) en een vrouw (66) zijn aangehouden.

De omgeving is afgezet. Het ontmantelen en opruimen van het drugslab gaat nog tot zeker donderdagavond duren.

Volledig scherm
© Mariëtte den Engelse
Volledig scherm
© Mariëtte den Engelse