Volledig scherm
Op de fietsstraat is de auto te gast, maar deze heeft bij de oversteek wel voorrang. Onduidelijk, is de mening van verkeersdeelenmers. © Jeroen Roth

Onduidelijke situatie op Mgr. Schaepmanlaan in Dongen

DONGEN - De nieuwe oversteek van de Mgr. Schaepmanlaan is volgens verschillende verkeersdeelnemers een verbetering. Maar niet de beste oplossing.

Sinds vrijdag hebben bij de oversteek tussen Mgr. Schaepmanlaan en Mgr. Ariënsweg en het Drijversveld in Dongen niet meer fietsers voorrang, het zijn de auto's die dat voorrecht genieten. Dat blijkt wennen.

Gistermiddag stopten er regelmatig automobilisten, of negeerde een enkele fietser toch de haaientanden. Een gewoonte, of ze hadden niet in de gaten dat er daadwerkelijk iets was veranderd.

Te gast?

Quote

Ik had liever verkeers­lich­ten gezien

Nettie Mols

Wat de onduidelijkheid vergroot, is een bord met daarop een fietser in het wit, de auto rood met de tekst 'fietsstraat auto te gast'. Betekenis: de automobilist moet achter de fietser blijven. Dat wordt wellicht heel anders geïnterpreteerd: als automobilist heb ik geen voorrang, terwijl dat wel zo is.

Vrijdag en zaterdag attendeerden verkeersregelaars nog op de gewijzigde verkeerssituatie om verkeersdeelnemers eraan te laten wennen. Die komen nog terug, zo laat een woordvoerder van de gemeente Dongen weten. ,,Als de scholen weer beginnen.”

Na een gewenningsperiode kun je je afvragen of dit de ultieme oplossing is. Nettie Mols, die het hondje van haar dochter uitlaat: ,,Bij de koepelkerk is de oversteek ook zo ingericht. Daar gaat het goed. Dan nog, het is afwachten of dat hier ook zo is. Ik had liever verkeerslichten gezien.”

Dure oplossing

Verkeerslichten zijn een dure oplossing, dus is er daarom niet voor gekozen, meent fietser Nathan Kops. ,,De gemeente wacht eerst af of dit werkt. Is dat niet zo, dan komen die stoplichten er volgens mij toch."

Michael Damen maakt op werkdagen met zijn auto altijd gebruik van Mgr. Schaepmanweg om in Tilburg te geraken. ,,Het is goed dat dit is aangepakt, want te veel automobilisten gaven geen voorrang. Maar toch denk ik dat je dit probleem alleen met stoplichten tackelt, net als op het Kardinaal van Rossumplein Waarom kan dat hier niet? Niet te bevatten.”

Quote

Het is goed dat dit is aangepakt, want te veel automobi­lis­ten gaven geen voorrang

Michael Damen

Damen ziet bij de reconstructie een paar gemiste kansen. ,,Ik had van het plateau een drempel gemaakt. Dan moet je als automobilist wel remmen. Er staan haaientanden bij de oversteekplaats voor fietsers, niet bij de wandelaars. Dat is raar. Maakt de situatie onduidelijk. En dus onveilig."

 1. Drankenhandel geraffineerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd
  PREMIUM

  Drankenhan­del geraffi­neerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd

  Horecagroothandel De Monnik uit Oldenzaal werd op geraffineerde wijze opgelicht: met een fout rekeningnummer, een zogenaamde aandelenverkoop en de aankoop van kilo's goud. Op die manier gingen Benjo K. (44) uit Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen er volgens justitie met 468.000 euro vandoor. Tegen de mannen werd vrijdag twee en tweeënhalf jaar cel geëist. De Dongense vrouw van S. (52) hoorde vier weken tegen zich eisen.
 2. Boerenleven
  Boerenpraat

  Boerenle­ven

  MADE - Wanneer je een boer vraagt uit te leggen wat zijn beroep inhoudt, zal hij al snel zeggen dat boeren geen beroep is. Het is een manier van leven. Het wonen, leven en werken op een boerderij is veel meer met elkaar verweven dan bij welk ander vak ook. Natuurlijk, ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en bij thuiswerkers ligt wonen en werken vaak dichtbij elkaar. Maar vooral de levende have, het weer en het wisselen van de seizoenen maken het leven op een boerderij erg onvoorspelbaar.