Een loden drinkwaterleiding (links) onder de vloer.
Volledig scherm
Een loden drinkwaterleiding (links) onder de vloer. © Jean-Pierre Jans

Onderzoek naar loden drinkwaterleidingen in Oosterhout

OOSTERHOUT - Het is nog niet bekend hoeveel loden drinkwaterleidingen er precies in Oosterhout liggen. De gemeente is bezig met een inventarisatie. Dat blijkt uit de antwoorden van wethouder Clèmens Piena op vragen van GroenLinks. ,,Het gaat om leidingen in panden van voor 1960.” 

Raadslid Martijn Louwerens (GroenLinks) stelde een week geleden schriftelijke vragen aan het College van B en W over de mogelijke aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen in Oosterhout. Louwerens wees op de gevaren voor de volksgezondheid als verstoring van de hersenontwikkeling bij kinderen, hoge bloeddruk en nierproblemen. Deze week kreeg hij antwoord van de wethouder tijdens de raadsvergadering. 

Antwoorden komen van Brabant Water

Quote

Het was nodig dat er vaart achter het onderzoek gezet werd.”

Martijn Louwerens, Raadslid GroenLinks

Volgens wethouder Clèmens Piena (Zorg en welzijn) gaat het alleen om woningen en gebouwen van voor 1960. Piena: ,,Het aanleggen van loden leidingen is sinds 1960 verboden. We hebben vragen uitgezet bij Brabant Water en scholen die in oude gebouwen zitten, maar we hebben nog niet alle antwoorden gekregen. Het antwoord op de vraag of er in Oosterhout nog woningen zijn met loden leidingen moet ook van Brabant Water komen.”

Heilig Hart Facade

Voor zover bekend zijn er in Oosterhout geen loden leidingen aanwezig in gemeentelijke gebouwen van voor 1960. Piena: ,,We gaan alleen nog bij de Heilig Hart Facade kijken of daar een drinkwaterleiding is, waarschijnlijk alleen een toilet. Wel gaan we door het nemen van watermonsters dit bij alle gemeentelijke gebouwen van voor 1960 verder onderzoeken.” 

Vele duizenden huizen hebben nog lood

In december 2019 bleek dat in honderdduizend tot tweehonderdduizend huizen in Nederland nog loden leidingen liggen voor drinkwater. Dit kan leiden tot een te hoog gehalte lood in het drinkwater. De wettelijk toegestane hoeveelheid lood is 10 microgram per liter drinkwater, hoewel de Gezondheidsraad adviseert om deze norm te verlagen naar 5 microgram per liter.

Kwaliteit drinkwater

Louwerens wilde ook van de wethouder weten of er onderzoek is gedaan naar de hoeveelheid lood in het drinkwater. Volgens Piena houdt Brabant Water de kwaliteit van het drinkwater in de gaten. ,,Ik heb geen signalen gekregen dat er lood in het drinkwater zit.”

Korte termijn

Raadslid Louwerens is voorlopig tevreden met de antwoorden. Louwerens: ,,Het was nodig dat er vaart achter het onderzoek gezet werd. En dat is nu gebeurd. Ik begrijp dat je op korte termijn niet alle antwoorden binnen hebt, maar er wordt nu in ieder geval onderzocht hoe het zit. De wethouder heeft toegezegd dat hij schriftelijk antwoord geeft als alle antwoorden binnen zijn.”