Volledig scherm
Annemarie Pels-Ouweneel van Transect bezig met het in kaart brengen van de waterput. © Johan Wouters / Pix4Profs

Onderzoek levert oude waterput achter De Koppelpaarden op

regio OosterhoutOOSTERHOUT - Archeologisch onderzoek van het gebied achter het voormalige café De Koppelpaarden aan de Veerseweg in Oosterhout heeft een oude waterput en enkele voorwerpen, vermoedelijk uit de ijzertijd, opgeleverd.

Onderzoek
Exacte details kan archeoloog Annemarie Pels-Ouweneel nog niet geven. Zij is in dienst bij Transect in Utrecht, dat het gebied op verzoek van Zwaluwe Bouw uit Hooge Zwaluwe onderzoekt, en heeft de leiding over het project. Zwaluwe Bouw wil op het 'Landgoed De Koppelpaarden', waar vroeger de tennisbanen van het café lagen, drie luxe maatwerkvilla's bouwen. Een archeologisch onderzoek maakt deel uit van de wettelijke procedures voor een dergelijk bouwproject. Over de waterput zegt Pels-Ouweneel: ,,Het is eigenlijk meer een water-'kuil'. Mensen groeven vroeger gewoon een gat in de grond, net zolang tot ze bij het grondwater uitkwamen."

Paalsporen
Ook heeft Pels-Ouweneel 'paalsporen' van zo'n zes- tot zevenhonderd jaar oud aangetroffen. Gerard van Beek, directeur projectontwikkeling van Zwaluwe Bouw vindt de vondsten op het terrein 'hartstikke leuk'. ,,Ik had eigenlijk niet verwacht dat ze nog iets zouden vinden, maar dit is toch wel heel bijzonder."

Villa's
Nu het archeologisch onderzoek achter de rug is, kan Zwaluwe Bouw beginnen met de voorbereidingen van de bouw van de drie villa's op kavels die elk circa 1.400 vierkante meter groot zijn. Het pand van De Koppelpaarden is al helemaal opgeknapt en in januari begint Zwaluwe Bouw met het bouwrijp maken van het gebied achter het voormalige café.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.