Volledig scherm
Op de kruising van de Europaweg (de weg die van linksonder tot rechtsboven door het beeld loopt) en de Meerstoel (weg links in beeld) in Oosterhout is het in de avondspits vaak flink druk. © Johan Wouters

Ondernemers Oosterhout zijn de knip bij Hoevestein meer dan beu

OOSTERHOUT - Ondernemers van de bedrijventerreinen Hoevestein en Vijf Eiken willen nu snel van de knip op Wilhelminakanaal-Zuid af. Door de afsluiting van de weg, sinds 2011, neemt de verkeersdrukte bij Meerstoel, Europaweg en bij de kruising met de Beneluxweg 'onacceptabele vormen' aan, zo vinden de ondernemers.

,,Zet die knip gewoon open en geef ondernemers de ruimte. We praten al jaren. Treedt als college eens kordaat op", zegt Jeroen de Lange van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW). ,,Er gebeuren veel ongelukken en bijna-ongelukken die nergens geregistreerd worden. Officieel is er op de Europaweg één ongeval geweest sinds 2011, maar ik heb er in de afgelopen vijf jaar zelf al vijf gezien. Moet er eerst een dode vallen?", zegt Jacqueline Boot, die namens de ondernemers het woord voert.

De onveilige situaties die vooral bij het in- en uitrijden van Meerstoel ontstaan, zijn volgens Boot het gevolg van de knip op Wilhelminakanaal-Zuid. ,,Al het verkeer dat op Hoevestein moet zijn, moet noodgedwongen langs Meerstoel rijden. Als ze de Europalaan oprijden, komen er van alle kanten auto's, bussen, fietsers en vrachtwagens aan. Geregeld loopt het vast en zijn er gevaarlijke momenten. Zonder knip kan het grootste deel van het Hoevesteinverkeer via het Wilhelminakanaal-Zuid weg. Nu rijden ze Meerstoel uit en slaan bij de Eikdijk weer rechtsaf om alsnog op Wilhelminakanaal-Zuid uit te komen."

Volgens De Lange is de knip niet meer nodig om vrachtwagens te weren. ,,Het was inderdaad druk met vrachtverkeer, maar sinds de opening van de Container Terminal lossen de vrachtwagens daar. De knip kan dus weg." Wethouder Mark Vissers gaat niet zo snel overstag. ,,Er spelen meer belangen dan het ondernemersbelang. Het is aan ons als gemeente om die belangen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen."

Zo willen de bewoners van de Lage Molenpolderweg de knip handhaven. Woordvoerder Peter de Kort was niet bereikbaar voor commentaar, maar in de laatste brief in 2016 aan het college en de gemeenteraad schrijft De Kort: 'Het opheffen van de knip is onacceptabel. Dit zal alleen maar tot nog meer verkeer leiden. De noodzaak van deze knip is nog groter dan vermeld in het Mobiliteitsplan.'

Volledig scherm
De knip. © Rob Musters