Volledig scherm
Een wapen tegen de ondermijnende misdaad is het afpakken van de criminele winsten. Zo worden er geregeld dure auto's in beslag genomen bij acties op drugslocaties. © Politie

Ondermijning ‘prioriteit’ in Dongen

DONGEN - De aanpak van ondermijnende criminaliteit en ‘high impact crime’ heeft dit jaar de prioriteit in de gemeente Dongen. Daarnaast blijft de focus liggen op het tegengaan van overlast en het verbeteren van de veiligheid in de zorgsector.  

Dat blijkt uit de evaluatie van het Handhavingsuitvoeringsprogramma 2018. 

Net als buurgemeente Gilze en Rijen heeft Dongen zich de afgelopen jaren bekwaamd in het sluiten van ‘verdachte’ panden. Burgemeester Marina Starmans, die momenteel vanwege ziekte afwezig is, liet zich de afgelopen twee jaar meermalen scherp uit over de toenemende invloed van criminelen op de bovenwereld. Aanleiding was een bijeenkomst in maart 2017 op het gemeentehuis van Dongen waar Pieter Tops, hoogleraar lokaal bestuur aan de universiteit van Tilburg, uitlegde hoe de onderwereld steeds verder het openbaar bestuur weet binnen te dringen. 

Houwdegen

Deze tendens blijft niet beperkt tot de grote steden. Ook kleinere gemeenten als Gilze en Rijen en Dongen kampen met dit probleem. Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen heeft inmiddels landelijke bekendheid vergaard als houwdegen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Hij sloot meer drugspanden dan zijn collega's in andere vergelijkbare Brabantse gemeenten. 

Ook Starmans heeft zich op dit gebied niet onbetuigd gelaten. De afgelopen vier tot vijf jaar sloot de gemeente Dongen tegen de vijftig drugspanden. De straatwaarde van de aangetroffen drugs bedroeg zeker acht miljoen euro. Dat is op zichzelf een betrekkelijk bescheiden bedrag in vergelijking met de jaarlijkse drugsomzet in Tilburg die geschat wordt op zeker 800 miljoen euro. Maar volgens de gemeente is het werkelijke schadebedrag veel groter.     

Tilburg

De gemeente Dongen telt slechts 25.000 inwoners, maar is met landelijke dorpen als ’s Gravenmoer, Dongen-Vaart en Klein Dongen een aantrekkelijke gemeente voor drugscriminelen die ruimtes zoeken voor de hennepkweek en/of de productie van synthetische drugs. In de plaats Dongen zelf zijn er ook allerlei locaties die hiervoor geschikt zijn. Dongen ligt bovendien dichtbij de ‘drugsstad’ Tilburg. Toch zei Starmans eerder niet te vrezen voor een toeloop van Tilburgse drugscriminelen. 

 Uit de evaluatie van het Handhavingsuitvoeringsprogramma 2018 blijkt overigens dat de meeste controles in de gemeente Dongen vorig jaar betrekking hadden  op de brandveiligheid (350) en activiteiten in de bouwsector (rond de 800 inclusief de sloop- en asbestcontroles).