Volledig scherm
Omwonenden buigen zich over een van de varianten © Caroline Van Schubert

Omwonenden kiezen favoriete centrumplan Made

MADE - Een centraal plein met dorpstuin of toch een park met vrij uitzicht langs de kerk? Dinsdagavond mochten belangstellenden hun mening laten horen over drie plannen voor het gebied rondom de Bernarduskerk in Made.

En net als bij de eerste bijeenkomst wordt daar weer gretig gebruik van gemaakt. "Het leeft, het voelt goed. Maar er is nog veel te doen", opent Cees Kwaaitaal van Breda Bouw de avond. Met input van de bijeenkomst van 25 september is Oomen Architecten tot drie ontwerpen gekomen. In alle plannen zit woningbouw; gemiddeld zo'n tien woningen en ruim dertig appartementen. Vooral de balans tussen groen en verkeer blijkt een uitdaging.

Positieve reacties vanavond; mensen zien hun suggesties terug in de maquettes en tekeningen. Zoals een openluchttheater achter de kerk, ook een positieve verassing voor de architect: "Ik zie daar een mooie interactie met de kerk ontstaan, hartstikke gaaf", aldus Sander van Sambeek.

Zorgen zijn er ook, over waar alle auto's toch moeten blijven. "Niet alleen voor de mensen die er wonen, maar ook al het verenigingsleven dat er in de kerk moet gaan plaatsvinden", zegt een buurtbewoonster. In alle varianten is er nog een tekort aan parkeerplaatsen. Van Sambeek vraagt mensen dan ook mee te denken over het oplossen van dat parkeerprobleem, want "dat wringt in het plan."

Volledig scherm
Maquette © Caroline Van Schubert

Aantrekkelijker

Maar dát het aantrekkelijker mag, daar lijkt iedereen het wel over eens. Met de kerk als cultureel centrum en een open pastorietuin moet het centrum van Made weer gaan bruisen, zoals in 2016 werd vastgesteld met het Centrumplan Made.

Iedere bezoeker mag een groene sticker plakken op een plan naar keuze. Die van omwonende Ad van Alphen gaat naar de derde en populaire variant: een groot park en met 42 procent de grootste toename aan groen, studio's en appartementen in de Mayboom en een woonhof met parkeerterrein aan de Patronaatstraat. "Ik was bang voor woningen in de pastorietuin, maar het blijft daar mooi groen. Ik vind het wel belangrijk dat de kapel goed zichtbaar blijft, dat geeft een mooi beeld." Wat betreft woningen denkt hij dat er de hoogte in gebouwd moet worden, zodat er meer parkeergelegenheid onder komt.

Oomen Architecten streeft ernaar om half december een eindvariant te presenteren. Aan de hand daarvan kunnen omwonenden weer feedback geven.

Volledig scherm
wonenden buigen zich over een van de varianten © Caroline Van Schubert