Volledig scherm
De Poolse supermarkt aan de Marktstraat in Made. © EDWIN WIEKEKENS

Nu ook een Poolse supermarkt in Made

MADE - Na steden als Breda en Oosterhout heeft nu ook Made een Poolse supermarkt. De winkel zit aan het einde van de Marktstraat, op het pleintje. Een boog van rode en witte ballonnen herinnert nog aan de feestelijke opening, afgelopen zondag.

Deze dinsdag is het halverwege de middag rustig in de zaak, maar volgens Gosia Czarnecka (21 jaar) heeft de 'Polski Market' aan klandizie niet te klagen: "De eerste dagen was het hier al erg druk", zegt de geboren Poolse. Ze woont negen jaar in Nederland en runt de winkel met haar collega Renate Dec (24, vijf jaar in Nederland).

Beide dames redden zich meer dan goed in het Nederlands, maar al snel is duidelijk: hier is Pools de voertaal. Hoe veel Polen er in Made wonen, weet Gosia niet precies, "maar het zijn er veel. En ze vinden hier dingen die ze in andere winkels niet verkopen. Zoals Poolse worst en brood, dat smaakt toch heel anders."

Vanachter de grote vitrine met inderdaad veel soorten worst zegt Renate: "En bijna alles is vers, zonder chemische toevoegingen. Het meeste komt van familiebedrijfjes in Polen." In het assortiment zijn ook wat Russische etenswaren te vinden, maar het is toch Polen wat de klok slaat.