Volledig scherm
Overweg Stationsstraat Rijen. © Foto Palko Peeters

Nooit meer wachten op de trein in Rijen, politiek wil spoortunnel

GILZE EN RIJEN - De meerderheid van de politiek gaat voor een tunnel onder de spoorwegovergang Spoorstraat en Julianastraat. Als het even kan. Dat moeten de komende onderzoeken uitwijzen. Een idee van de PvdA om de kans voor een verdiept spoor met tunnel te onderzoeken heeft een meerderheid. 

Om de toename aan treinverkeer dwars door Rijen het hoofd te bieden onderzoekt een samenwerkingsverband van gemeente, provincie, ProRail en het ministerie van I&W een totaaloplossing voor de spoorzone. In het kader van veiligheid en bereikbaarheid moet er iets gebeuren met de spoorwegovergang. De komende jaren zal het treinverkeer toenemen naar 24 treinen per uur, exclusief vrachttreinen.  

Van de voorgestelde vier opties die ProRail nu onderzoekt  blijft er wat de politieke raadsfracties betreft eigenlijk maar één over. Namelijk een tunnel voor alle verkeer en de sloop van een aantal woningen. Het eerdere plan voor enkel een langzaamverkeertunnel is volgens Prorail geen oplossing, (lees: betalen niet mee) maar wordt voor de vorm nog wel onderzocht. De andere twee voorstellen zijn een algehele afsluiting van de spoorwegovergang, met een langzaamverkeertunnel of onder de huidige overgang of op de plek van het oorspronkelijke voorstel. Afsluiting vindt geen voorstanders.   

Absoluut tegen het afsluiten van de overweg

,,Fantastisch als een tunnel zou kunnen'', zegt Pieter de Bruin van Gemeentebelang.  Ook David Vermorken (VVD) is blij dat de optie voor een tunnel weer op tafel ligt.  ,,Ik ben absoluut tegen het afsluiten van de overweg. Dat versterkt de tweedeling in Rijen.'' Walter de Vet (Kern'75) meent dat eigenlijk alleen de tunnel als optie overblijft. ,,Eerder is die in een onderzoek als te duur afgeschoten. Nu ProRail zelf voorstelt dit te onderzoeken, begrijp ik dat het haalbaar is en dat ze mee willen betalen. De overweg afsluiten is onbespreekbaar.'' Jac Wouters (CDA) zou een tunnel ook geweldig vinden, maar wil de uitslag van de diverse onderzoeken afwachten.  

Als je onderzoekt, neem dan ook een spoortunnel mee

Peter von Meijenfeldt (PvdA) wil nog een stap verder gaan. ,,Als we toch gaan onderzoeken, neem dan ook de optie mee om tussen Spoorlaan Noord en het Station een ondergrondse tunnel te maken. Dan ben je meteen van alle overlast af.'' Dat die constructie al snel een paar honderd miljoen kost, vindt de fractie op dit moment geen reden het onderzoek niet mee te nemen.  ,,We noemen het de Best-se variant'', woordspeelt hij.  

Kern'75 en VVD zijn er niet op tegen om de mogelijkheid van een tunnel ook te onderzoeken. Voor het CDA is dit een brug te ver. ,,Onbetaalbaar voor Rijen.'' Gemeentebelang gelooft niet in een verdiepte spoortunnel. ,,Prachtig als het kan, maar te fantastisch. Technisch niet uitvoerbaar omdat tijdens de aanleg treinen moeten blijven rijden en onbetaalbaar.''  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement