Nog maanden onzekerheid voor verdachte kweker uit Molenschot

MOLENSCHOT De kweker uit Molenschot, die verdacht wordt van het gebruik van een verboden gewasbeschermingsmiddel, hoort pas dit voorjaar of zijn gewas (niet-eetbare laurier) vernietigd moet worden.

Nieuwe monsters moeten dan uitwijzen of de planten nog steeds giftige stoffen bevatten. Is dat het geval, dan wordt de voorraad geruimd, bevestigt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nvwa). 

De kweker wordt verdacht van het gebruik van een illegaal gewasbeschermingsmiddel (fipronil), waardoor mogelijk bijna twee miljoen bijen van imkers uit de omgeving  (Bavel, Gilze, Molenschot) gedood zijn.
De stof werd in oktober vorig jaar op zijn planten aangetroffen. Het Functioneel Parket spreekt van een unieke zaak, omdat een verband kon worden gelegd tussen het gif en de kweker. Waar de laatste het spul vandaan haalde, is onderdeel van een lopend onderzoek, waarvan de uitkomst volgens woordvoerster Marieke van der Molen nog zeker maanden op zich laat wachten.

De kweker, die in Molenschot een groothandel in bloemen en planten heeft, heeft al bekend: "Ik ben stom geweest." Hij 
kocht het gif in België, zegt hij, en had het al jaren in huis. Het gebruik ervan was volgens hem een noodgreep, om zijn gewas te redden van spint. Hij wist dat het gebruik van het middel bij sierplanten verboden was, maar hij wist naar zijn zeggen niét dat bijen ook op laurierkers af zouden komen.

De Nvwa, die  zich aanvankelijk op de vlakte hield over het moment van te nemen vervolgstappen. wacht tot dit voorjaar om te onderzoeken of de planten nog steeds schadelijke stoffen bevatten die tot sterfte van de diertjes kunnen leiden. Want in het voorjaar vliegen de bijen weer uit. "Als ze mijn laurier ruimen, dan is dat het einde van mijn bedrijf", zei de kweker in oktober in een gesprek met BN DeStem. "Ik heb 3,5 hectare die elk jaar een miljoen takken voor in boeketten opbrengen. Als ze de laurier afvoeren, kost het me vier jaar om dit weer op te bouwen en te kunnen oogsten."

Er loopt in deze zaak ook een strafrechtelijk onderzoek, uitgevoerd door het Functioneel Parket. Dat is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit. Het Functioneel Parket hoopt te achterhalen wie de kweker uit Molenschot het gif geleverd heeft.    

De verdachte kweker wil niet meer ingaan op de zaak: "Ik heb, hoewel de weergave van de feiten juist was,  erg veel hinder gehad van de eerdere berichtgeving over de kwestie", motiveert hij dat besluit.   

Volledig scherm
ANP XTRA KOEN SUYK © anp
  1. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.